Gegevens 174.000 Nederlanders gestolen bij Uber-hack
Bij de hack die taxidienst Uber vorige maand naar buiten bracht zijn de gegevens van 174.000 Nederlandse Uber-gebruikers gestolen. Het incident, dat al in oktober 2016 plaatsvond, trof in totaal 57 miljoen gebruikers. Het bedrijf betaalde de hacker, volgens persbureau Reuters een 20-jarige Amerikaan, 100.000 dollar zwijggeld.
Volgens Uber had de hacker alleen toegang tot namen, e-mailadressen en mobiele telefoonnummers. Het bedrijf stelt dat het een extern onderzoek heeft laten doen. Op basis daarvan stelt Uber dat er geen bewijs is dat ritlocatiegeschiedenissen, creditcardnummers, bankrekeningnummers of geboortedata zijn gedownload. Hoe het zit met de wachtwoorden is onduidelijk, de Nederlandse woordvoerder verwijst naar een Nederlandstalige pagina op de site van Uber waarop niets over wachtwoorden staat.
De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens doet namens de Europese privacywaakhonden onderzoek naar het datalek. Dat komt doordat het internationale hoofdkantoor van de taxidienst hier is gevestigd. Een woordvoerder zegt geen update te hebben over het onderzoek.
Geen bewijs voor fraude
De taxidienst benadrukt dat passagiers geen actie hoeven te ondernemen. "Er is geen bewijs voor fraude of misbruik dat verband houdt met dit incident. We houden de getroffen accounts in de gaten en deze zullen worden voorzien van extra fraudebescherming."
Hoeveel Nederlanders de taxidienst op het moment van de hack gebruikten, is niet duidelijk. Inmiddels heeft het bedrijf in Nederland 400.000 actieve gebruikers. Hierbij wordt iedereen gerekend die in de afgelopen drie maanden een rit via de Uber-app heeft gemaakt.