Benito Mussolini (l.) met Adolf Hitler HH | Camera Press Ltd

Opnieuw ruzie in Italië over plannen van de burgemeester van Predappio, het geboortedorp van de fascistische dictator Mussolini. Burgemeester Frassineti wil er al enige tijd een nieuw museum en documentatiecentrum over het fascisme oprichten. Predappio is een bedevaartsoord voor aanhangers van de 'Duce', zoals Mussolini werd genoemd, en dat zit Frassineti dwars.

Hij denkt dat zo'n instituut door een serieuze, historiserende benadering kan bijdragen aan de strijd tegen het fascisme. "We hebben deze bladzijde tientallen jaren uit onze geschiedenis geprobeerd te scheuren, en wat heeft dat opgeleverd? Dat we dit soort ideeën vandaag de dag weer terugzien."

Critici zijn bang dat het museum juist de verheerlijking van het fascisme in de hand werkt. En nu heeft ook Alessandra Mussolini, de kleindochter van de dictator en lid van het Europees Parlement, zich laten horen. In een filmpje dat ze heeft gepost op Twitter maakt ze zich kwaad omdat de burgemeester zich heeft laten interviewen in de graftombe van haar opa.

Grafschennis, volgens Mussolini, die nijdig opmerkt dat er helemaal geen toestemming was gegeven voor de opnamen. Ook de publieke omroep Rai krijgt er dus van langs. Mussolini kondigt een gang naar de rechter aan. Wordt vervolgd dus.

STER reclame