'Hotel Schiphol' is niet iedereen bevallen: 'Geslapen? Nou, nee'

time icon Aangepast

Een verdwaalde slaapzak op de grond, opeengestapelde veldbedden en overal afval: duizenden reizigers zijn wakker geworden op Schiphol. Ze zijn gestrand op de Nederlandse luchthaven nadat gisteren honderden vluchten werden geannuleerd.

Een deel van hen had geluk: zij mochten op veldbedden slapen. De rest moest het doen met een plekje op de grond.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Heb weinig geslapen, het was heel koud'

Vertrekhal 1 was 'omgetoverd' tot slaapzaal. Inmiddels wordt die hal opgeruimd. De veldbedjes worden opeengestapeld en de laatste slapende reizigers worden wakker gemaakt. Een Duitse vrouw die hier heeft overnacht, probeert te checken of er inmiddels iets bekend is over haar vlucht. De vrouw is niet alleen: samen met 27 kinderen tussen de 10 en 14 jaar vormt zij een koor. Ze zijn op weg naar Mexico.

"Geslapen? Nou, dat valt mee. We zullen deze ochtend maar eens niet gaan zingen", vertelt de Duitse tegen verslaggever Joris van de Kerkhof. Ze heeft de kinderen nog maar even op de bedjes laten liggen, zelf gaat ze op zoek naar informatie.

Het is toch niet normaal dat het hele land hier op zijn kop staat door een beetje sneeuw?

Italiaanse reiziger

Ze is niet de enige die duidelijkheid zoekt. "De informatievoorziening is hier nul. Gisteren was het nul, vannacht was het nul en nu is het nul", klaagt een man uit Italië. "Het is toch niet normaal dat het hele land hier op zijn kop staat door een beetje sneeuw? Ik heb op de grond moeten slapen." De frustratie zit hem duidelijk hoog. "Het is hier hetzelfde als Libië, zo slecht is het geregeld", verzucht hij.

Een gestrande Nederlander had vannacht wél geluk: hij kon in de allerlaatste kamer van het Van der Valk-hotel naast Schiphol slapen. "Ik heb me niet bekommerd om de prijs", vertelt hij. De man is boos op de KLM, waarvan hij naar eigen zeggen nog geen informatie heeft gekregen. "Ik heb gisteren uren in het vliegtuig gezeten en toen moesten we eruit."

Het overkwam gisteren meer reizigers. Na uren wachten in het vliegtuig bleek dat een vertrek er niet in zat. "Ik ben heel kwaad", zegt iemand die het overkwam. "Ik heb zeven uur lang in het vliegtuig moeten wachten. We kregen totaal geen info. Ik had graag meer willen weten."

Andere reizigers die op weg zijn naar Italië, waren vannacht nog op zoek naar accommodatie. Hun nieuwe vlucht gaat pas vrijdag. "Ja, er woont een vriend van ons in Amsterdam. Hopelijk mogen we die nachten bij hem slapen", vertelt een van de meisjes.

De problemen op Schiphol zijn nog niet helemaal voorbij. In de vroege ochtend stond er een rij van honderden meters van vertrekhal 3 naar de incheckbalies in vertrekhal 2. Het is ontzettend druk op de luchthaven. Waarschijnlijk wordt het vliegverkeer vandaag weer helemaal hervat.

Nasleep op weg en spoor

Met de nadruk op waarschijnlijk, want elke reizigersorganisatie betwijfelt hoe de dag gaat lopen. De NS heeft nog last van de nasleep van gisteren. "Er kunnen treinen uitvallen of korter rijden vandaag. We zijn tot diep in de nacht bezig geweest met reizigers op hun bestemming te krijgen, daarom hebben we niet goed kunnen voorbereiden", vertelt een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook de ANWB verwacht opnieuw een drukke dinsdag. "We verwachten niet dezelfde dag als gisteren, met 1500 kilometer file. Maar we gaan wel ruim boven de gemiddelde drukte zitten", vertelt een woordvoerder. "Maandagochtend zijn veel mensen binnen gebleven en die gaan vandaag wel op pad. Dus er zal wel een inhaalslag op de weg komen."

STER Reclame