Erik van Lakerveld en Jeroen Stekelenburg aan tafel van het Sportforum, Simon Zwartkruis deed mee vanuit huis
NOS VoetbalAangepast

'Het lef van Ajax-coach Keizer wordt beloond'

Sneeuwpoppen maken, sneeuwballen gooien en sleeën van een helling. Het was dolle pret voor sommigen dit weekend. Maar voor de voetbalfans niet. De al dan niet afgelastingen waren geen reclame voor de KNVB, oordelen de gasten van het Sportforum.

Vooral de besluiteloosheid viel de journalisten op. Op het ene veld werd er onder zware omstandigheden wel afgetrapt (Roda JC-FC Groningen), op andere velden werden de duels op het laatste moment afgelast (Sparta-Vitesse en FC Utrecht-Feyenoord). Bij Ajax-PSV hadden de spelers vanwege het dichte dak geen last van de sneeuw.

Sneeuwradar

"Iedereen verschuilde zich achter iedereen en achter een web van regeltjes", doelt voetbaljournalist Simon Zwartkruis op partijen als de KNVB, arbitrage en de lokale politiek. "Terwijl we allemaal op de sneeuwradar kunnen kijken en dit aan zagen komen."

'We kunnen toch allemaal op de sneeuwradar kijken?'

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg is het eens met Zwartkruis. Volgens hem hadden alle duels op zondag in de eredivisie moeten worden afgelast.

"Er komt een moment dat het onverantwoord wordt. Wil je dan allemaal ongelukken met supporters op de gladde wegen? Voetbal is hartstikke belangrijk, maar niet zó belangrijk."

'Wil je dan dat er allemaal ongelukken op de weg gebeuren?'

Stekelenburg denkt dat commerciële belangen een grote rol spelen in een beslissing om een wedstrijd wel of niet door te laten gaan. "Het is in het belang van de KNVB dat er gespeeld wordt. Ook omdat er een uitgebreide tv-uitzending gepland staat en het anders financieel gezien veel schade oplevert."

Beslissingen

"Het belangrijkste is dat niet duidelijk is wie de beslissingen moet nemen", vat freelance journalist Erik van Lakerveld het probleem samen.

"Ik vind dat iemand bij de KNVB daar wel over na moet denken", vindt Stekelenburg. "Zij kunnen zeggen: dit wordt te gek, dit gaan we niet doen vandaag."

'Opvallend dat Keizer die keuze durft te maken'

De topper Ajax-PSV ging dus gewoon door. De Amsterdammers wonnen met 3-0, waardoor de achterstand op de koplopers uit Eindhoven is teruggebracht naar zeven punten.

En dus is de belangrijkste vraag: is de titelstrijd weer spannend? "Een beetje wel, ja", meent Zwartkruis. "En dat komt niet alleen door de uitslag, maar ook door de manier waarop. PSV heeft een aardige tik gekregen en Ajax de boost waar ze naar op zoek waren."

Lef

De voetbaljournalist, die jarenlang actief was als clubwatcher van Ajax, deelt een compliment uit aan Marcel Keizer. "Het is opvallend dat iemand die onder zware druk staat zo'n aanvallende keuze durft te maken."

Zwartkruis heeft het met name over de keuze van de Ajax-coach om middenvelder Frenkie de Jong op te stellen als centrale verdediger. "Ajax en Keizer zijn beloond voor het getoonde lef."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl