Nederlander stoot 3 keer zo veel uit als gemiddelde wereldburger
Nederlanders zijn verantwoordelijk voor drie keer zo veel CO2-uitstoot als een gemiddelde wereldburger. 10 ton CO2 per persoon per jaar stoot een gemiddelde Nederlander uit, het gemiddelde van alle wereldburgers is 3,4 ton CO2.
Met dit nieuwe cijfer komt Milieu Centraal, op de dag dat het 2 jaar geleden is dat het Klimaatakkoord van Parijs werd gesloten. In dat akkoord staat dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden moet blijven, liefst in de buurt van de anderhalve graad.
Als de wereld zo veel blijft uitstoten als op dit moment, dan is die anderhalve graad al over 4 jaar bereikt. En over negentien jaar zit de wereld dan op 2 graden opwarming, volgens Milieu Centraal.
Klimaatklappers
De voorlichtingsorganisatie komt daarom vandaag met een nieuwe invulling van de 'klimaatklappers', waar de organisatie in 2015 voor het eerst mee kwam. Mensen kunnen hiermee inzicht krijgen hoe ze hun eigen uitstoot naar beneden kunnen brengen. De keuzemogelijkheden zijn nu uitgebreid, vertelt woordvoerder Matthijs Kettelerij.
De gedachte erachter is dat het helpt als mensen weten hoeveel uitstoot het scheelt als ze bijvoorbeeld één dag in de week met de trein reizen in plaats van met de auto, één of twee dagen geen vlees eten, hun huis beter isoleren, etcetera.
"Wij willen mensen niet vertellen wat ze moeten doen. Of ze korter willen douchen, of minder vlees eten, of minder vaak met het vliegtuig reizen, dat is aan hen. Maar wij krijgen wel vaak de vraag wat mensen zelf kunnen doen om hun uitstoot naar beneden te brengen. Wij willen inzichtelijk maken hoeveel ze met verschillende keuzes kunnen besparen."
Individu
Tot nu toe bracht Milieu Centraal vaak cijfers naar buiten, gebaseerd op een huishouden. "Maar mensen vinden dit vaak te ingewikkeld. Als je alleen woont, ben je dan al een huishouden, vragen ze zich af. Daarom hebben we nu uitgerekend wat de uitstoot per individueel persoon is", vertelt Kettelerij.
Hiermee wordt ook duidelijker dat de uitstoot per individu in Nederland veel hoger ligt dan gemiddeld in de wereld. "Wat we ook duidelijk willen maken, is dat veel bespaartips niet alleen goed zijn voor het klimaat. Ik vraag mensen vaak: wil je comfortabel wonen, wil je geld besparen, en wil je ook nog denken aan het milieu? En dan zeggen veel mensen 'ja'."
Parijs
Een groot aantal staatshoofden en regeringsleiders reist vandaag naar Parijs. Ze zijn door de Franse president Macron uitgenodigd om het moment te markeren dat vandaag twee jaar geleden het Klimaatakkoord werd gesloten. Ook premier Rutte is daarbij aanwezig.
Macron hoopt met de bijeenkomst de urgentie van klimaatverandering te onderstrepen. Ook wordt gepraat over de verdere invulling van het klimaatfonds. Dit is een fonds waarmee vanaf 2020 arme landen financieel zullen worden geholpen bij de aanpak van het klimaatprobleem.