Vreugde bij de handbalsters na de zege op Japan in de achtste finales van het WK
NOS SportAangepast

Nederlandse handbalsters knokken zich naar kwartfinales WK

De Nederlandse handbalsters hebben zich met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinales van het WK in Duitsland. In Magdeburg knokte de ploeg van bondscoach Helle Thomsen zich pas na verlenging langs het taaie Japan: 26-24.

WK handbal: Nederland in kwartfinales na slijtageslag tegen Japan

Japan speelde de afgelopen jaren een bijrol op de WK's. De Deense coach Ulrik Kirkely smeedde in de afgelopen tijd echter een vechtmachine, die moet oogsten op het WK van 2019 en de Spelen van 2020, allebei in eigen land.

Dat bleek al in de groepsfase van het WK in Duitsland, waarin Japan gelijk speelde tegen Brazilië en met slechts 29-28 verloor van olympisch kampioen Rusland.

Vanaf het beginsignaal ontregelde Japan de aanval van Oranje met een offensieve dekking en hard spel. Nederland kwam op 4-1, maar bij 7-7 was het weer gelijk. Het zat Oranje voor rust ook niet mee: twee keer werd de paal geraakt en keepster Tess Wester zag twee pogingen van afstand net naast het lege Japanse doel zeilen.

Aan Japanse zijde stak keepster Sakura Kametani, die als Sakura Hauge in het verleden voor Noorwegen uitkwam, juist in grootse vorm. Zij bleek een sta-in-de-weg voor de Nederlandse aanvallen en vond zelf wel een keer het lege doel.

Worstelen

Na rust (10-10) bleef Oranje aanvallend worstelen. De Japanse defensie gaf geen centimeter ruimte, Oranje miste snelheid en creativiteit en Kametani verrichtte de ene na de andere redding.

Mede dankzij drie goals van topscorer Angela Malestein liep Nederland van 14-15 uit naar 19-16, maar ook die voorsprong werd weggegeven (20-20).

Nycke Groot zoekt een gaatje in de Japanse verdediging

Dankzij een geweldige redding van Wester kreeg Nederland in de laatste minuut de bal in bezit. Bondscoach Thomsen haalde de doelvrouw vervolgens naar de kant, bracht een zevende veldspeelster in en dat leek zich uit te betalen.

Tot twee keer toe vond Groot het doel achter Kametani, maar beide treffers werden terecht afgekeurd. Een verlenging was daardoor onvermijdelijk.

Verlenging

In de verlenging was er weer een hoofdrol voor Wester, die tot dan een ongelukkige wedstrijd had gespeeld. Oranje knokte zich naar 23-21 en gaf de marge ditmaal niet meer weg.

Mede dankzij de zevende treffer van topscorer Malestein werd het uiteindelijk 26-24.

Angela Malestein

Kwartfinales

In de kwartfinales is Tsjechië de tegenstander van Oranje. De Tsjechische vrouwen wonnen in de slotseconde met 28-27 van Roemenië.

De laatste keer dat Nederland en Tsjechië elkaar troffen was in de play-offs voor het WK in 2015. Nederland won het tweeluik en stuntte vervolgens met de zilveren medaille bij het WK.

Olympisch kampioen Rusland ontdeed zich met de grootst mogelijke moeite van Zuid-Korea. De Zuid-Koreaansen, die in de groepsfase Nederland al verslagen hadden, bogen pas na verlengingen: 36-35.

Kwartfinales WK handbal

Dinsdag (Leipzig)
Zweden-Denemarken
Frankrijk-Montenegro
Woensdag (Magdeburg)
Nederland-Tsjechië
Noorwegen-Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl