NOS SchaatsenAangepast

Bloemen verontschuldigt zich: heb respect voor Kramer

Bloemen verontschuldigt zich: heb respect voor Kramer

Natuurlijk, zijn wereldrecord op de 5.000 meter (6.01,86) in Salt Lake City was fenomenaal. Maar misschien nog wel opvallender was zijn reactie na afloop.

"Ik denk dat hij beseft dat hij er gewoon afgereden was", gooide Ted-Jan Bloemen kort na zijn race de knuppel in het hoenderhok. Daarmee doelde Bloemen natuurlijk op zijn afwezige rivaal Sven Kramer

Dat Bloemen die woorden niet in een opwelling sprak, bleek even later toen hij de plaquette met het oude wereldrecord van Kramer (6.03,32) mocht vervangen door die met zijn naam. In plaats van het bordje van Kramer respectvol terzijde te schuiven, hanteerde Bloemen de botte bijl en verpulverde hij het plastic.

Niet bedoeld als respectloos

Een onrustige nacht vol gelukwensen maar ook een paar verontwaardigde reacties later blikt Bloemen terug: "Ik was gewoon enorm blij. We hebben het er altijd over het breken van records. Ik dacht: nu heb ik de kans om letterlijk dat record te breken, laat ik er een mooie show van maken."

Toch kan Bloemen zich wel iets voorstellen bij de ophef die is ontstaan na zijn actie. "Daar wil ik me wel voor verontschuldigen. Het was absoluut niet bedoeld als respectloos. Ik heb ontzettend veel respect voor die race van Sven", aldus de schaatser. "Ik wilde duidelijk maken dat dit wereldrecord écht een wereldrecord was. Of Kramer er nou was, of niet."

Wennemars over het wereldrecord van Bloemen

Volgens schaatsanalyticus Erben Wennemars kan de provocatie aan het adres van Kramer Bloemen weleens duur komen te staan. De eerzucht van de Friese schaatskampioen zal een rol gaan spelen bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. "Hier verliest Bloemen zijn olympische titel", vermoedt Wennemars.

Bloemen haalt zijn schouders daarover op. "Het is topsport, het is hard. We dagen elkaar uit en maken er een mooie strijd van."

Nederlander of Canadees?

En dan is er nog iets. Door toedoen van Bloemen is voor het eerst sinds 1997 geen enkel wereldrecord meer in Nederlandse handen. Sinds 2014 komt de Leiderdorper uit voor Canada. "Op dit moment ben ik echt Canadees, maar ik ben 27 jaar echt Nederlander geweest. Wie weet word ik in de toekomst weer Nederlander."

Is Bloemen nu Nederlander of Canadees?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl