Mark de J. ANP

Het Openbaar Ministerie eist 18 jaar celstraf voor Mark de J., die verdacht wordt van de moord op de Bilthovense zakenman Koen Everink. Justitie beschuldigt De J. van moord omdat hij van tevoren op internet had gezocht naar manieren om iemand te doden en omdat hij een mes had meegenomen naar Everink.

Justitie onderbouwt de eis door erop te wijzen dat Everink op gruwelijke wijze is omgebracht - hij werd in zijn eigen huis met messteken gedood - en dat de moord werd gepleegd terwijl zijn dochtertje in huis was. Zij was degene die haar vader de volgende ochtend dood aantrof.

Het OM vindt dat er een overmacht aan bewijs is voor de schuld van de oud-tenniscoach De J. Die stond in het krijt bij Everink voor een bedrag van tienduizenden euro's, en dat bedrag moest hij uiterlijk hebben terugbetaald op 4 maart 2016, de dag waarop Everink dood werd gevonden. De J. zou het geld nodig hebben gehad voor zijn gokverslaving.

Leugenaar

Volgens de officier van Justitie liegt De J. dat het gedrukt staat, zowel vóór de dood van Everink - bijvoorbeeld over zijn gokschulden - als erna.

De J. heeft steeds gezegd dat Everink is gedood door onbekenden die hem "te grazen" wilden nemen. Daartoe zou De J. die op de avond van de moord bij Everink op bezoek was, na zijn vertrek door vier mannen zijn overmeesterd en ontvoerd.

Justitie wijst erop dat er bloedsporen van Everink zijn gevonden in de auto van De J. Ook bleek de verdachte naderhand een peperduur horloge van het slachtoffer in zijn bezit te hebben.

3D-animatie

Voorafgaand aan het requisitoir van de officier van Justitie werd in de rechtszaal op initiatief van de verdediging nog een 3D-animatie vertoond, die duidelijk moest maken dat de moord door meerdere personen moet zijn gepleegd. De ouders van Everink besloten gedurende die vertoning de rechtszaal te verlaten.

Het OM kwalificeerde de voorstelling van zaken in de animatie als ongefundeerd en vooringenomen.

De eis komt een half jaar later dan gepland, omdat De J.'s advocaat plotseling de verdediging neerlegde en een nieuwe advocaat zich moest inlezen in de zaak. De uitspraak volgt over anderhalve maand.

STER reclame