Antropologe Wekker krijgt Joke Smitprijs voor strijd voor zwarte vrouwen

tijd van publicatie

De Joke Smitprijs 2017 is toegekend aan antropologe Gloria Wekker, heeft de jury vanmiddag bekendgemaakt. Wekker krijgt de tweejaarlijkse emancipatieprijs voor haar inspanningen om de positie van zwarte vrouwen in Nederland te verbeteren. De Oranjevrouwen wonnen de onlineverkiezing voor de Aanmoedigingsprijs.

De Joke Smitprijs, vernoemd naar de feministe die in de jaren zestig en zeventig een grote rol speelde in de vrouwenemancipatiebeweging, is een initiatief van de regering. Wekker ontving de prijs, een bedrag van 10.000 euro en een kunstvoorwerp, in Amsterdam uit handen van minister Van Engelshoven van Emancipatie.

Volgens de jury heeft Wekker met haar colleges, onderzoek en boeken bij onder meer studenten, journalisten en activisten interesse gewekt voor de positie van zwarte vrouwen. Ze "tilde het academische en maatschappelijke debat over deze groep naar een hoger niveau", aldus de jury, die werd voorgezeten door Eva Jinek.

De Nederlandse voetbalvrouwen krijgen de Aanmoedigingsprijs omdat ze dankzij hun successen een rolmodel zijn geworden voor jongens en meisjes. Het publiek bepaalt wie deze prijs, waarmee een bedrag van 1000 euro is gemoeid, in ontvangst mag nemen.

STER Reclame