President Poetin
NOS NieuwsAangepast

Poetin: Rusland gaat troepen uit Syrië terugtrekken

Rusland gaat beginnen met de gedeeltelijke terugtrekking van zijn troepen uit Syrië. Dat heeft president Poetin bekendgemaakt op een luchtmachtbasis in Syrië, waar vandaan de Russen opereren in het land. Poetin is inmiddels aangekomen in Egypte voor een officieel bezoek.

De president sprak de Russische troepen op de basis toe en zei dat hij de legerleiding opdracht heeft gegeven "een aanzienlijk deel" van de Russische manschappen te laten vertrekken uit Syrië. Er zullen nog wel Russische militairen en gevechtsvliegtuigen gelegerd blijven op de basis die Poetin bezocht.

Poetin sprak even met Assad

Rusland steunt het regime van president Assad en is sinds september 2015 militair aanwezig in het land. De twee leiders hebben elkaar vanochtend op de basis Hemeimeem ook ontmoet. Poetin is het eerste buitenlandse staatshoofd dat Syrië aandoet sinds de oorlog er uitbrak in 2011.

Met behulp van de Russen hebben heeft het Syrische leger het grootste deel van het land heroverd op rebellen. "Als de terroristen weer de kop opsteken, zullen we ze klappen geven die ze nog nooit hebben gehad", zei Poetin.

Voet aan de grond

Correspondent David Jan Godfroid zegt dat de missie in Syrië een succes is voor de Russen. "Assad is nog steeds aan de macht en IS is verslagen, mede door de Russische luchtaanvallen. En Rusland heeft nu een luchtmacht- en een marinebasis in Syrië. Dat was ook een belangrijk achterliggend doel van deze missie: militair voet aan de grond krijgen in het Midden-Oosten."

Omdat er aan Russische kant weinig slachtoffers zijn gevallen, is er in Rusland niet veel over de missie te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl