NOS NieuwsAangepast

Meldingen kindermisbruik op Aruba vervijfvoudigd na dood Rishandro (5)

Sinds de dood van de 5-jarige Rishandro Anastacia op Aruba is het aantal meldingen van kindermishandeling op het eiland vervijfvoudigd. "De zaak heeft Aruba met de neus op de feiten gedrukt", zegt correspondent Dick Drayer in het NOS Radio 1 Journaal. Hij ziet dat de zaak een aanjager is om verdenkingen van misbruik te melden.

Eind november overleed Rishandro na stelselmatige zware mishandeling. Zijn moeder en stiefvader werden gearresteerd op beschuldiging van kindermishandeling. Na de dood van Rishandro bleek dat zijn 3-jarige broertje Roshandrick Frans al maanden werd vermist. De stiefvader bekende een paar dagen na zijn arrestatie de peuter te hebben omgebracht en begraven.

Roshandrick Frans bleek om het leven te zijn gebracht door zijn stiefvader

Kindermishandeling is op Aruba een wijdverbreid probleem. Een op de vijftien kinderen op het eiland heeft te maken met huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling of verwaarlozing, staat in een recent onderzoek van de Arubaanse Task Force Kinderrechten. Het is een schatting, want een meldcode voor kindermishandeling ontbreekt op het eiland.

Volgens Drayer trekken hulpverleners al jaren aan de bel over kindermisbruik en -mishandeling, maar leek de politiek er tot nu toe doof voor. "De dramatische dood van de twee jongetjes heeft een momentum geschapen. Het onderwerp is op de politieke agenda gezet en mensen hebben iets meer het gevoel gekregen dat ze gevallen van kindermisbruik of mishandeling kunnen melden", aldus Drayer.

Beschermen bij aangifte

De correspondent sprak met hulpverleners die gevallen van misbruik zijn tegengekomen waar vooraanstaande Arubaanse politici bij zijn betrokken. Daarom vinden de hulpverleners het belangrijk dat er een meldcode komt. "Die is nodig om hulpverleners, docenten of medici - al die mensen die misbruik zien - te beschermen als ze aangifte doen."

Premier Evelyn Wever-Croes heeft onlangs gezegd dat die meldcode er nu komt en dat haar kabinet maatregelen neemt. Of dit zoden aan de dijk zet, blijft de vraag. "Het is niet voor het eerst dat ik dit hoor", zegt Drayer.

"Bovendien zijn er geen maatregelen aangekondigd die de kern van het probleem aanpakken. Veel instanties werken niet met elkaar samen, daders worden niet aangepakt en veel kinderen groeien op zonder volwassene. Aruba is er nog lang niet wat dat betreft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl