AFP
NOS NieuwsAangepast

Franse babymelk wereldwijd uit schappen wegens salmonellagevaar

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

De Franse overheid heeft een flinke corrigerende tik uitgedeeld aan één van 's werelds grootste melkfabrikanten, Lactalis. Zo'n zevenduizend ton aan babymelk moet wereldwijd uit de schappen worden gehaald.

Het gevaar bestaat dat de melk is besmet met een salmonellabacterie en Lactalis tekort is geschoten bij de bestrijding ervan, zegt Parijs.

Begin deze maand werd bekend dat twintig Franse zuigelingen besmet waren met salmonella nadat ze babymelk van Lactalis hadden gedronken. Daarop werd al een relatief klein deel van de melk uit de handel genomen.

Afgelopen week werden desondanks nog eens vijf kinderen ziek van de salmonellabacterie. Uit onderzoek bleek dat de maatregelen die het bedrijf eerder nam 'niet afdoende waren om verdere besmetting te voorkomen', aldus het ministerie van Economische Zaken. Daarom is nu besloten om nog eens 620 partijen baby- en rijstmelk uit de handel te nemen.

Nog geen waarschuwing in Nederland

Het zou gaan om honderdduizenden verpakkingen in de winkels. Ouders worden opgeroepen de melk niet meer te gebruiken. Bij twijfel wordt geadviseerd de melk eerst minimaal twee minuten te koken. Het is onbekend hoeveel van de 'risicomelk' zich in Frankrijk bevindt en hoeveel daarbuiten.

Op de lijst die de Franse overheid heeft vrijgegeven worden onder meer China, Pakistan, Irak en Colombia als exportlanden genoemd. Parijs heeft alarm geslagen bij de Europese autoriteiten, die vervolgens de lidstaten op de hoogte brengen.

Een woordvoerder van de Franse Inspectie zegt desgevraagd dat het 'waarschijnlijk' is dat de melk ook naar Nederland is geëxporteerd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt zondagavond vooralsnog geen Europese waarschuwing te hebben gehad over de Franse melkfabrikant Lactalis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl