Het in de VS gevestigde MattressFirm is eigendom van Steinhoff
NOS NieuwsAangepast

VEB stelt bestuur meubelmultinational aansprakelijk voor miljardenverlies

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelt de bestuurders van de woongigant Steinhoff aansprakelijk voor de door de aandeelhouders geleden miljardenschade. De officieel in Nederland gevestigde multinational met vestigingen op verschillende continenten onder tal van namen verloor in een week tijd bijna 80 procent van de beurswaarde ofwel 12 miljard euro.

Steinhoff heeft in Nederland geen winkels. In Amerika is Steinhoff eigenaar van bijvoorbeeld MattressFirm, in Groot-Brittannië Poundland en in Frankrijk en een aantal ander Europese landen van Conforama. Het concern heeft ook winkels in Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Volgens de VEB is er gerommeld met de jaarrekening en zijn de aandeelhouders niet volledig geïnformeerd. Bij kredietbeoordelaar Moody's zijn twijfels of Steinhoff de schulden wel kan afbetalen.

Onderzoek

Geruchten over gerommel met de boekhouding doken in augustus al op. Die werden toen nog door de directie resoluut van de hand gewezen. Begin vorige week maakte het bedrijf toch onregelmatigheden bekend in de cijfers en stapte de Zuid-Afrikaanse topman Markus Jooste op.

Steinhoff is na Ikea het grootste woonwinkelbedrijf van Europa en begon als bedrijf dat meubels vanuit communistisch Oost-Europa in het Westen verkocht. In de jaren negentig nam het een Zuid-Afrikaanse woninginrichter over en ging door als Zuid-Afrikaans bedrijf in Johannesburg. Na enkele grote Europese overnames vestigde het bedrijf zich in 2015 officieel in Nederland.

Het bedrijf heeft een beursnotering in Frankfurt en Johannesburg. In Duitsland en Zuid-Afrika doen toezichthouders onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl