Turkije heerst bij EK cross, Choukoud 22ste

Aangepast
​Kaan Kigen Özbilen Pro Shots

Kaan Kigen Özbilen heeft in Samorin de Europese titel op de cross veroverd. Hij is na Polat Kemboi Arikan (2014), Ali Kaya (2015) en Aras Kaya (2016) de vierde Europees kampioen uit Turkije. Khalid Choukoud, de enige Nederlandse deelnemer, eindigde op de 22ste plaats.

Titelverdediger Aras Kaya kwam al vroeg ten val. Hij vocht zich nog wel terug in de wedstrijd, maar de topzes was toen al gevlogen.

Toen de Spanjaard Adel Mechaal (brons in 2015 en regerend Europees indoorkampioen op de 3.000 meter) in de kopgroep versnelde, kon alleen Özbilen volgen. De demarrage kostte Mechaal de kop: in de slotfase liep Özbilen moeiteloos bij hem weg.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Turkse Can prolongeert titel bij EK cross

Bij de vrouwen prolongeerde Yasemin Can op indrukwekkende wijze haar Europese titel. De Turkse, die maandag 21 wordt, maakte zich al snel los van de rest en liep solo naar de overwinning.

Al snel na de start vormde zich een kopgroepje van vijf, met verder Meryem Akdag (Tur), Meraf Bahta (Zwe), Roxane Barca (Roe) en Karoline Grovdal (Noo). Can ging er al snel vandoor en had op de finish vijftien seconden voorsprong op Bahta, die Grovdal in de sprint achter zich hield.

Can werd als Vivian Jemutai geboren in Kenia en loopt sinds maart 2016 voor Turkije. Ze werd Europees kampioene veldlopen en won bij de EK atletiek in Amsterdam goud op de vijf en tien kilometer.

STER Reclame