NOS VoetbalAangepast

'Je ziet bij Ajax vooral een verzameling goede spelers die maar wat doen'

Voetbalpraatprogramma's kijkt hij niet en ook de kranten slaat Marcel Keizer gewoonlijk over, maar afgaande op de vragen die hij steeds vaker krijgt over zijn keuzes, weet de trainer van Ajax dat zijn beleid gezien wordt als weinig standvastig.

Marcel Keizer

Die kritiek pareert Keizer door op de werkwijze van buitenlandse collega's te wijzen. "Daar zie je juist heel veel wisselingen. Het is typisch voor het conservatieve Nederland om altijd maar aan dezelfde formatie vast te houden."

Volgens NOS-commentator Arno Vermeulen is het zwalkende beleid van Keizer wel degelijk de oorzaak van het vele puntenverlies. "Als ik de kwaliteit van de spelers naast de ranglijst leg, dan denk ik: daar klopt iets niet. En dan kom je bij de trainer terecht."

Wat gaat er dan mis bij Keizer?

Vermeulen: "Het is een gebrek aan visie. Ik zie de hand van de trainer niet. Wat je vorig jaar ook van Peter Bosz vond, je zag vanaf de eerste dag wel hoe hij zijn elftal wilde laten voetballen."

"Keizer zegt dat hij ook op die manier wil spelen, maar dat zie je op het veld niet terug. Je ziet vooral een verzameling goede spelers die maar wat doen. Ik mis de greep van de trainer op de spelers."

Waar baseer je dat laatste op?

"Keizer is niet standvastig. Hij heeft kennelijk niet de autoriteit om consequent vast te houden aan zijn eigen plannen. Ik heb het idee dat de media of bepaalde interne mensen zijn beslissingen iedere week weer kunnen beïnvloeden."

"Standvastigheid is wel van belang, want een zwalkende trainer is het slechtste voor een spelersgroep. Zeker als de spelers doorhebben dat hij beïnvloedbaar is."

Marcel Keizer

Maar die wisselingen zijn soms toch ook door blessures ingegeven?

"Dat is waar, al geldt dat vooral voor de wisselingen in de verdediging. Maar dan nog begrijp ik zijn oplossingen niet. Thuis tegen Roda JC begon Ajax met vier man achterin, terwijl die tegenstander zich ervoor leende om met drie verdedigers te spelen."

"En dat deed hij dan weer wel uitgerekend in de lastige uitwedstrijd tegen FC Twente. Het lijkt wel alsof hij maar wat aan het spelen is, maar Ajax is natuurlijk geen speeltuin."

Ronald de Boer pleitte er in VI voor om Keizer wat meer tijd te geven. Volgens hem heeft zijn broer Frank als Ajax-trainer ook moeten leren om slimmere keuzes te maken.

"Dat is onvergelijkbaar. Keizer is geen Frank de Boer, die een enorme carrière als speler had en bovendien een jonge trainer was. Keizer is al wat ouder en heeft zeker niet dezelfde reputatie."

"Daar kan hij niets aan doen, maar het is een fout van de club geweest om hem aan te stellen. Als je de rol van Keizer analyseert in zijn eerste zes maanden als hoofdtrainer, dan lijkt het er tot nu toe op dat hij met een onvoldoende de winterstop ingaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl