NOS NieuwsAangepast

Vooral Randstad zucht onder sneeuwval, NS adviseert thuis te blijven

'Er is heel, heel, veel sneeuw'

De hevige, langdurige sneeuwval leidt vooral in de Randstad tot veel overlast voor het verkeer. Op de snelwegen en provinciale wegen kan niet hard worden gereden. Er zijn veel ongelukken door slippartijen, maar dat leidt tot dusver nergens tot lange files. Door de ongelukken is er wel veel blikschade.

Op het spoor nam aan het eind van de middag de hinder toe door een aantal storingen. NS adviseert mensen die vanavond nog op pad willen hun treinreis als het even kan uit te stellen. Verspreid door het land zijn op plekken storingen aan wissels, treinen en bovenleidingen en het is onduidelijk wanneer ProRail die storingen heeft verholpen.

Code oranje zuiden voorbij

Op snelwegen zijn veel auto's van de weg geslipt en op de vluchtstrook tot stilstand gekomen. In het zuiden is het al geruime tijd aan het dooien en is de verkeerssituatie een stuk beter. In Vlissingen was het om 16.00 uur al 7 graden. In Noord-Brabant en Limburg heeft het KNMI code oranje inmiddels opgeheven.

In het noorden zijn relatief weinig problemen. Het is daar pas later gaan sneeuwen en veel mensen zijn uit voorzorg thuisgebleven of op tijd weer naar huis gegaan.

Tussen Arnhem en Velp is een trein op een spoorwegovergang op een auto gebotst. Die was vast komen te zitten op de rails. De bestuurder raakte gewond, de bijrijder kwam met de schrik vrij.

Vertraging op Schiphol

Schiphol meldt dat de situatie op de luchthaven 'beheersbaar' is. Vliegtuigen kunnen gewoon opstijgen en landen, maar wel met een gemiddelde vertraging van een uur. Dat komt niet alleen door de sneeuw maar ook door de harde wind. Vanochtend annuleerde KLM uit voorzorg bijna honderd retourvluchten.

Overlast op Schiphol door hevige sneeuwval

Op veel plaatsen valt vandaag 5 tot 10 centimeter sneeuw, maar op een enkele plek kan dat oplopen tot 15 centimeter.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat was vanochtend op werkbezoek bij Rijkswaterstaat in Wolfheze. Ze wilde daar kijken hoe de strooiploegen te werk gaan. "De minister valt vandaag met haar neus in de boter", zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen Omroep Gelderland.

Rijkswaterstaat zet calamiteitenwagens in, met de naam Lava Storm. Die spuiten een hete zoutoplossing op het wegdek, waardoor de ijslaag direct verdwijnt.

Bussen

In Zuid-Limburg heeft vervoersmaatschappij Arriva zijn bussen enige tijd in de remise gehouden. "We vinden het onverantwoord om onder deze weersomstandigheden uit te rijden en willen voorkomen dat er ongelukken gebeuren", zei een woordvoerder tegen 1Limburg. Om 14.30 uur werd de dienstregeling weer opgestart.

Ook in Arnhem, Nijmegen en Tilburg lag het busverkeer een tijd stil.

Sportwedstrijden afgelast

De KNVB heeft uit voorzorg alle amateurwedstrijden voor vandaag afgelast. Ook de eredivisiewedstrijden tussen Sparta en Vitesse en FC Utrecht en Feyenoord zijn afgelast. Ook bij veel andere sporten gaan wedstrijden niet door.

Dierenpark Amersfoort en het Openluchtmuseum in Arnhem hebben bezoekers eerder naar huis gestuurd in verband met het winterweer. Door de sneeuwval dreigden takken van bomen af te breken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl