NOS SchaatsenAangepast

Joeskov rijdt wereldrecord Davis uit de boeken op 1.500 meter

WB Salt Lake City: Joeskov rijdt wereldrecord op 1.500 meter

Denis Joeskov heeft een wereldrecord gereden op de 1.500 meter in Salt Lake City. Met 1.41,02 dook hij twee honderdsten onder de oude mondiale toptijd van Shani Davis uit 2009.

Koen Verweij werd tweede in een Nederlands record, maar gaf met 1.41,63 wel zes tienden toe op zijn trainingspartner.

Verweij en Joeskov stuwden elkaar vorige week in Calgary in een rechtstreeks duel naar grote hoogten, beiden kwam tot een persoonlijk record. Vanavond kwam Verweij als eerste in actie. Ondanks zijn goede tijd kwam hij hoofdschuddend over de streep.

Slotronde maakt het verschil

Een rit later bleek waarom. In de eerste drie tussentijden was Joeskov weliswaar langzamer dan Verweij, maar de slotronde van de Rus was stukken beter: 27.0 om 27.7. Daarmee dook hij nipt onder de oude mondiale toptijd van Davis.

Joeskov hoorde eerder deze week dat hij moet vrezen voor zijn deelname aan de Olympische Spelen, omdat het IOC alle Russische sporters van de Spelen wil weren die ooit op doping zijn betrapt. Joeskov werd in 2008 geschorst voor marihuanagebruik.

WB Salt Lake City: massastart (m)

Op de massastart kwam Koen Verweij niet veel later zesde, Simon Schouten eindigde op de vijfde plaats.

De overwinning ging naar Seung-Hoon Lee, de wereldkampioen op de massastart in 2016. De Zuid-Koreaan bleef daarmee leider in de stand om de wereldbeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl