De AZ-spelers vieren de 2-0 van Guus Til (midden) tegen Heracles Almelo

Ook Heracles kan zegereeks AZ niet beëindigen

AZ blijft maar winnen in de eredivisie. De naaste belager van koploper PSV boekte thuis tegen Heracles Almelo zijn zevende zege op rij: 5-0. Bij de eerste twee treffers was er een negatieve hoofdrol voor doelman Bram Castro. Alle treffers vielen pas na rust.

AZ begon vol vertrouwen aan het duel, terwijl Heracles, dat dit seizoen op vreemde bodem pas één punt pakte, onzeker oogde in de openingsfase. De thuisploeg combineerde er direct lustig op los en was gevaarlijk via Wout Weghorst, Teun Koopmeiners en Alireza Jahanbakhsh.

Na twintig minuten kroop Heracles uit zijn schulp. Het duel was meer in evenwicht en Reuven Niemeijer was dicht bij de 0-1. In de slotfase van de eerste helft draaide AZ de duimschroeven weer aan. Heracles moest terug en kwam goed weg bij kansen voor Weghorst en Guus Til.

Doelman Bram Castro (groen shirt) heeft het nakijken bij zijn eigen doelpunt

AZ zette die goede lijn na rust voort, maar had net als vorige week tegen VVV een eigen doelpunt nodig om op voorsprong te komen. Na een voorzet van Jahanbakhsh ging de bal er via doelman Castro in.

Na meerdere kansen op de 2-0 te hebben gemist, sloeg AZ een kwartier voor tijd het beslissende gat. Til raakte de bal niet vol, maar toch liet Castro de bal door zijn handen glippen.

Drie treffers in slotfase

AZ bleef ook daarna vrolijk de aanval zoeken en in de laatste tien minuten werd via Jahanbakhsh, Weghorst en Jonas Svensson de score verder opgevoerd.

AZ heeft nu zeven wedstrijden op rij gewonnen. "Een hele goede serie, met leuk en goed spel", aldus de zeer tevreden AZ-trainer John van den Brom. "We maken veel goals én krijgen weinig goals tegen. Dit is de vierde wedstrijd op rij dat we de nul houden."

Zondag speelt koploper PSV tegen Ajax. Van den Brom hoopt dat de Amsterdammers die wedstrijd winnen. "Ik ben ambitieus. We blijven sowieso tweede. Als het gat met PSV na morgen vijf punten is, hebben we helemaal een superweekend."