ANP

Het is "kinderlijk eenvoudig" om in een winkel af te rekenen met saldo dat op een cadeaukaart staat van iemand anders. Dat meldt tv-programma Kassa (BNNVARA), op basis van eigen onderzoek.

Kassa testte twaalf cadeaukaarten. Met elf kaarten bleek het eenvoudig fraude te plegen. Het gaat om de cadeaukaarten van de VVV, HEMA, Intertoys, Huis&Tuin, Yourgift, Fashioncheque, RestaurantCadeau, Prénatal, Beauty & Parfum, de boekenbon en de Nationale Bioscoopbon.

Methode

In veel winkels hangen cadeaukaarten met daarop een barcode bij de kassa. Fraudeurs kunnen door het maken van een foto de barcode inscannen in een app voor pasjes. Als een klant de gefotografeerde cadeaukaart vervolgens koopt in de winkel, kan de fraudeur het saldo op de kaart uitgeven door middel van de barcode.

De kaarten zijn ook voorzien van een pincode onder een kraslaag, maar opvallend genoeg blijkt die code alleen bij online-aankopen noodzakelijk. In de winkel wordt er niet naar gevraagd. Alleen bij de cadeaukaart van H&M bleek het in de winkel onmogelijk om zonder de pincode te betalen.

En dit is slechts de simpele fraudemethode, waarschuwt Kassa. Ook blijkt het vanwege de eenvoudige numerieke volgorde van cadeaukaarten mogelijk online fraude te plegen door cijfercombinaties uit te proberen. Een fraudeur die de digitale beveiliging weet te hacken, heeft vervolgens toegang tot het saldo op andere cadeaukaarten.

'Bekend probleem'

De Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland is bekend met het probleem en zegt dat de fraudemethode weinig voorkomt. Verder zijn winkeliers nog eens extra geïnstrueerd dat ze foto's van barcodes van cadeaukaarten niet mogen accepteren, maar dat de klant de fysieke kaart moet tonen.

De branchevereniging zegt verder dat gedupeerden worden gecompenseerd en dat zij "continu bezig is met de beveiliging van de cadeaukaarten én het gebruiksgemak voor consumenten".

STER reclame