Wiertz spreekt de mensen voor de laatste keer toe L1

Frans Wiertz (75) heeft afscheid genomen als bisschop van Roermond. In een volle kerk nam hij aan het einde van de viering het woord en dankte iedereen voor "de mooie tijden" die hij als bisschop heeft meegemaakt.

"Het was een warme deken om me heen al die jaren. Iemand zei tegen me: u zult wel blij zijn dat u met pensioen kunt. Nee, heb ik toen gezegd, integendeel. Ik ben heel gelukkig geweest en zie niet uit naar een toekomst als gepensioneerde. Maar het is beter zo. Ik zie niet meer goed en hoor niet goed."

Schilderij

Bij zijn afscheid kreeg Wiertz een schilderij van zichzelf. In zijn laatste woord benadrukte hij het belang van het geloof in deze veranderende tijd. "De vonk moet weer overslaan naar de gelovigen. Jezus is hetzelfde. Gisteren, vandaag en morgen."

Aan het eind van de mis verliet de emeritus-bisschop onder applaus de kerk.

Iemand zei tegen me: 'u zult wel blij zijn dat u met pensioen kunt'. Nee, integendeel. Ik ben heel gelukkig geweest en zie niet uit naar toekomst als gepensioneerde.

Emeritus bisschop Frans Wiertz

Scherm in hotel

In de kerk waren ongeveer 1200 mensen. De mis was ook te volgen op een scherm In hotel de Oranjerie. Dat was neergezet voor mensen die niet in de kerk pasten.

Volgens de regionale nieuwssite 1Limburg waren er bisschoppen uit binnen- en buitenland bij het afscheid. Ook politici zoals staatssecretaris Knops waren aanwezig.

De emeritus bisschop met zijn schilderij L1

Frans Wiertz was bijna 25 jaar bisschop van Roermond. Op 25 september 1993 trad hij aan als opvolger van bisschop Jo Gijsen. Hij erfde een sterk gepolariseerd bisdom waarin conservatieve gijsianen vaak hard botsten met katholieken die niets moesten hebben van de orthodoxe rechtlijnigheid van Gijsen.

Wiertz, die veel milder was dan Gijsen, probeerde dicht bij de gelovigen te staan en de mensen weer tot elkaar te brengen. Maar ook hij had geen antwoord op de leegloop van de kerken. Verder drukte de misbruikzaken in de Rooms-Katholieke Kerk een zwaar stempel op zijn periode als bisschop.

Wie Wiertz opvolgt is nog niet bekend. Daarover beslist uiteindelijk de paus.

STER reclame