Chinees kind na aanrijding vermoord om schadeclaim te voorkomen

Aangepast

Een Chinese automobilist wilde koste wat het kost het risico van een levenslange schadeclaim voorkomen nadat hij een 9-jarig meisje had aangereden in het dorp Shaling. In plaats van eerste hulp te verlenen of een ambulance te bellen nam hij het kind mee en vermoordde haar. Hij dumpte het lichaam daarna weer in de buurt van het dorp.

Een getuige zag de aanrijding gebeuren, noteerde de nummerplaat en nam contact op met de politie. Het kind was intussen al als vermist opgegeven. De automobilist werd een aantal dagen later opgepakt en heeft intussen de aanrijding en de moord bekend, schrijft de South China Morning Post op basis van lokale media.

SCMP News
@SCMPNews
Chinese driver who hit nine-year-old with car ‘killed her to avoid high compensation bill’ https://t.co/91ifUssYbO
1 jaar geleden

De man wilde met de moord voorkomen dat hij de rest van zijn leven de medische kosten van het meisje zou moeten betalen. Een schadeclaim aan de familie van het slachtoffer is gebruikelijk in China en moet ook worden betaald bij een moord.

Het grote verschil tussen de claim bij een overleden slachtoffer en een slachtoffer dat nog leeft, is dat in het eerste geval er een eenmalig bedrag moet worden betaald en het tweede geval tot een levenslange claim kan leiden.

Volgens de Chinese krant zorgen automobilisten daarom in sommige gevallen ervoor dat hun slachtoffers dood zijn voordat ze de politie bellen.

Claimcultuur

Correspondent Marieke de Vries wees eerder al op het brede fenomeen van de de Chinese claimcultuur. "Als je hier op straat een ongeluk ziet gebeuren of als een oud vrouwtje valt op een zebrapad, wordt altijd afgeraden om te helpen."

"Er is een grote kans dat ze jou als buitenlander een poot willen uitdraaien", zei De Vries. "Dat het oude vrouwtje dat jij helpt met opstaan ineens moord en brand schreeuwt en tegen de politie zegt dat jij haar duwde, om vervolgens geld van je te eisen."

Volgens De Vries is er een grote vertrouwenscrisis in China. "Chinezen vertrouwen elkaar niet. Dat verklaart ook de video's die je regelmatig op YouTube ziet van ongelukken waar veel Chinezen met een grote boog omheen lopen."

STER Reclame