'Paarse Vrijdag gaat om de kracht om voor je seksualiteit te staan'
Paarse hartjes op de wangen, paarse buttons, paarse cupcakes, paarse broeken, paarse shirts, paars haar. Het Openbaar Lyceum in Zeist is vandaag gehuld in die kleur om zo 'Paarse Vrijdag' te vieren.
Zo'n 900 middelbare scholen staan vandaag stil bij deze dag. "Het gaat om het paars uit de regenboogvlag", zegt Geert-Jan Edelenbosch van het COC, de organisatie die de dag organiseert.
"Dat staat specifiek voor kracht. Kracht om uit de kast te komen en voor je seksualiteit te staan. Wat het ook is: homo, hetero, bi of alles ertussenin. De kleur roze zou meer neigen naar alleen maar homoseksualiteit", zegt Edelenbosch.
We spraken met twee leerlingen van het Openbaar Lyceum over wat Paarse Vrijdag voor hen betekent.
Lesse van der Veer heeft een glitterbroek en paars shirt aan. Paarse glitters versieren de oogleden. Lesse is non-binair: iemand die zich niet thuis voelt in het geslacht van man of vrouw. De 16-jarige leerling voelt zich geen jongen noch meisje en valt op beide geslachten. Lesse voelt zich alles en is in geen hokje in te delen.
"Het kostte wel even wat tijd om geaccepteerd te worden op school, maar nu is alles oké." Als mensen Lesse aanspreken als man of vrouw, is het ook goed. "Mensen kunnen fouten maken, dat is geen probleem. Het is fijn dat we er vandaag op een feestelijke manier bij stilstaan, in plaats van heel serieus voor de klas."
Annelieve van het Maalpad (16) is heteroseksueel, maar omdat ze een paar jaar geleden gepest is, begrijpt ze heel erg goed wat er vandaag gebeurt. Ze vindt het belangrijk dat er aandacht is voor het uitkomen van je geaardheid.
Annelieve heeft het idee dat ze altijd een beetje anders is geweest dan de rest, maar dat had niets met haar seksuele voorkeur te maken. "Daarom vind ik het belangrijk om kinderen te steunen die ook gepest worden. Nu accepteert iedereen op school het, eerder was dat dus een probleem. Ik kom op voor iedereen die zich anders voelt. Eigenlijk gaat het erom dat dat anders voelen, volledig normaal is."
Dat is voor het COC ook van belang op deze dag. Geert-Jan Edelenbosch zegt dat het voor jonge mensen nog steeds moeilijk is om uit de kast te komen. Daarom is de Gay Straight Alliance opgericht. Op tientallen scholen zijn er acties om iedereen de vrijheid te geven om te kunnen zijn wie ze zijn.