Een campagneposter van Tiririca uit 2010
NOS NieuwsAangepast

Clown stopt als politicus in Brazilië uit 'schaamte voor collega's' ​

Circusclown Tiririca zegt de Braziliaanse politiek vaarwel. De bekende komiek gold als populair parlementariër uit de staat São Paulo. Toch stopt hij, naar eigen zeggen omdat hij zich schaamt voor zijn collega's.

Tiririca, die eigenlijk Francisco Everardo Oliveira Silva heet, werd in 2010 nog met ruim een miljoen stemmen gekozen als lid van het Braziliaanse parlement. Hij voerde campagne onder de slogan "veel slechter dan dit kan het niet worden", en bleef alle andere kandidaten in São Paulo ver voor.

Er zijn maar acht van de 513 parlementariërs die regelmatig hun gezicht laten zien. Ik ben er een van en ik ben eigenlijk een clown.

Tiririca

Deze week - bijna acht jaar later - maakte de parlementariër in een toespraak bekend dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt. "Wij politici worden dik betaald, maar bijna niemand van ons komt opdagen", zei hij gisteren. "In het parlement zitten is een schande."

Zijn afscheidsspeech was de eerste toespraak die Tiririca hield voor het parlement. Toch was hij naar eigen zeggen een van de weinige politici die de afgelopen jaren hun werk deden. "Er zijn maar acht van de 513 parlementariërs die regelmatig hun gezicht laten zien. Ik ben er een van en ik ben eigenlijk een clown."

Maar ondanks - of misschien juist dankzij - zijn bijzondere achtergrond, maakte Tiririca snel naam in de Braziliaanse politiek. Dat terwijl zijn loopbaan onrustig begon. Na zijn overtuigende verkiezingsoverwinning schreven lokale media dat Tiririca niet kon lezen of schrijven, terwijl analfabeten volgens de Braziliaanse wet niet in de politiek mogen werken.

Een rechter stelde vast dat de clown wel degelijk geletterd was. Eenmaal in het parlement gold hij als belangrijke outsider. Tiririca werd genoemd als kandidaat voor het burgemeesterschap van miljoenenstad São Paulo en in 2014 met een ruime meerderheid herkozen.

Verder in het circus

Toch wil de clown niet meedoen aan de verkiezingen van volgend jaar. Met zijn vertrek maakt hij pijnlijk duidelijk hoe beroerd de Braziliaanse politiek ervoor staat. In het Zuid-Amerikaanse land duikt het ene na het andere corruptieschandaal op en is zelfs de president aangeklaagd voor witwassen. Uit een recente peiling blijkt dat 60 procent van de Brazilianen vindt dat politici hun werk niet goed doen.

Tiririca zegt dat hij tijdens zijn politieke loopbaan niets verkeerd heeft gedaan. "Ik verlaat het parlement met opgeheven hoofd", zegt hij. De clown gaat weer aan de slag in het circus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl