NOS NieuwsAangepast

Een neprestaurant op nummer 1 krijgen in Londen is makkelijker dan gedacht

"Alles wat je wil weten over het best bewaarde geheim van Londen."

Geïnteresseerd?

Met jou tienduizenden anderen. Een journalist van Vice heeft maandenlang mensen opgelicht door zijn schuur in Londen aan te prijzen als exclusief restaurant en kwam zo op de eerste plek van Tripadvisor.

Journalist Oobah Butler kwam op het idee door een baantje dat hij in het verleden had: hij schreef nepreviews voor restaurants op Tripadvisor en kreeg daarvoor betaald. Zo kwam hij erachter hoe makkelijk het is om een reviewsite te manipuleren. Hij besloot de proef op de som te nemen en meldde zijn restaurant The Shed aan op de website.

Hij maakte een website voor zijn restaurant, kocht een telefoon en bedacht een menu. "Hotspots draaien om eigenaardigheden. Ik had een concept nodig dat zo raar was dat je vader er nog kwaad van zou worden. Ik vernoemde alle gerechten naar een humeur", vertelt hij.

Het menu van The Shed

Butler deed er alles aan om zijn restaurant zo echt mogelijk te laten lijken. Hij maakte ook foto's van de gerechten.

  • Website The Shed/Chris Bethell
    Gerecht van The Shed
  • Website The Shed/Chris Bethell
    Gerecht van The Shed
  • Website The Shed
    Gerecht van The Shed

Of nou ja, gerechten.. sponzen met scheerschuim en verf.

Tripadvisor keurde zijn aanmelding goed en zo kon The Shed beginnen. Het restaurant begon op plek 18.149, het slechtste restaurant van de stad. Om hoger op de lijst te komen waren er lovende reviews nodig, dus die ging Butler zelf schrijven. Ook vroeg hij zijn familie en vrienden om hetzelfde te doen.

The Shed kwam al snel in de top-10.000 terecht en vanaf dat moment ging Butlers telefoon rinkelen. Verschillende mensen wilden reserveren, maar Butler maakte iedereen wijs dat het restaurant volgeboekt was.

Na een paar maanden kwam het restaurant terecht op plek 30. Butler kreeg cadeaus van bedrijven opgestuurd en werd gevraagd voor interviews. Inmiddels kwamen er reserveringen van over de hele wereld binnen.

Op 1 november gebeurde het dan echt: The Shed stond op nummer 1 van alle restaurants in Londen.

Butler nam contact op met Tripadvisor om te vragen hoe het kon dat hij alle regels had omzeild. Ze zeiden dat "het eigenlijk nooit voorkomt dat iemand dit doet, alleen journalisten". Minstens 93 procent van de reviews op de website is echt, zei het bedrijf. "De meeste fraudeurs richten zich op hun eigen ranking met neppe reviews, dus daar zetten we als Tripadvisor op in."

Inmiddels heeft Tripadvisor de pagina verwijderd. Maar dat weerhield Butler er niet van om toch nog gasten te ontvangen. Die kregen een kant-en-klaarmaaltijd in een tuin tussen de kippen. Maar hé, wel in het beste restaurant van Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl