Kinderen leren zwemmen
NOS NieuwsAangepast

97 procent van de Nederlandse tieners heeft een zwemdiploma

Van de 11- tot 16-jarigen in Nederland heeft 3 procent geen zwemdiploma. De rest heeft minimaal het A-diploma, blijkt uit cijfers van het Mulier Instituut.

Vorig jaar had 68 procent van de 6- en 7-jarigen tenminste het A-diploma. Vijf jaar geleden was dat nog maar 47 procent.

Kinderen van ouders met een laag inkomen of een niet-westerse migratieachtergrond halen minder vaak en minder snel een diploma dan kinderen van ouders met een hoog inkomen en/of een Nederlandse achtergrond. 14 procent van 6- tot 16-jarigen behaalt het A-diploma via het schoolzwemmen.

Badmeester

Wim Ruiter, die al meer dan veertig jaar badmeester is, zegt dat het lesgeven er niet meer zo wreed aan toegaat als vroeger soms gebeurde. "Nee, geen haak meer aan de arm van een kind dat daarmee het diepe werd ingetrokken. Met soms traumatische gevolgen. Vroeger waren de groepen groter, was er vaak les in het buitenbad en was er in het zomerseizoen veel minder tijd. Je haalde je zwemdiploma met droge haren. Als je maar bleef drijven. Je hoefde alleen de schoolslag en rugslag te kunnen. Nu is alles veel meer gericht op het overleven in het water."

"Als een kind hier binnenkomt, kan het eigenlijk vaak niets op zwemgebied. Het is vooral de kunst om het kind vertrouwen te geven. Zeggen dat er niets kan gebeuren is niet afdoende. Als je tegen het kind zegt 'ik help en ik hou je vast', moet je dat ook doen."

Koninklijke aandacht

Vandaag is een bijzondere dag voor het zwemdiploma. Pieter van Vollenhoven reikt het vijftien miljoenste exemplaar uit aan de 9-jarige Eline de Klein. Ze krijgt uit zijn handen het diploma C, dat ze onlangs behaalde.

In 1984 reikte prins Bernhard het eerste Nationale Zwemdiploma uit. In 1995 en 2005 was een lid van de koninklijke familie bij de uitreiking van het vijf miljoenste en tien miljoenste Nationale Zwemdiploma.

Nieuw diploma

Zo'n 125 jaar geleden werd het eerste zwemdiploma uitgereikt. In januari komt er een nieuw zwemdiploma. De eisen voor de zwemdiploma's worden opnieuw aangescherpt. Zo hoeft een kind niet meer de startduik te leren, maar moet het wel weten wat te doen als het achterover in het water valt. Bij het nieuwe diploma staat het overleven in het water nog meer centraal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl