123RF

Een handelsplatform voor bitcoins, NiceHash, is overvallen door criminele hackers. NiceHash, waarop rekenkracht wordt verhandeld om bitcoins te produceren, heeft de operatie 24-uur stil gelegd en is aan het inventariseren hoeveel cryptomunten er gestolen zijn. Volgens kenners gaat het om meer dan 60 miljoen dollar (50 miljoen euro).

In een verklaring schrijft NiceHash zich grote zorgen te maken. Het platform is hard bezig "om de zaak in de komende dagen recht te zetten." NiceHash onderzoekt ook hoe de hackers zijn binnengekomen. Uit voorzorg vraagt het platfom aan kopers en verkopers om hun wachtwoorden te wijzigen. Het platform wordt vooral gebruikt door particulieren en die zullen dan ook door deze hack zijn geraakt.

Wat is een bitcoin?

Bitcoins zijn de afgelopen tijd veel meer waard geworden. Een jaar geleden was de bitcoin nog 736 dollar waard. Eind november kwam de munt boven de 11.000 dollar uit. Vandaag was de virtuele munt even meer dan 15.000 dollar waard.

Het is onduidelijk wat de dieven met de virtuele munt kunnen. Bitcoins zijn geoormerkt en als een bitcoin wordt ontvreemd, blijft dat aan de gestolen munt kleven. Officiële Marktplaatsen kunnen gestolen cryptomunten weigeren en dat is in het verleden ook al gebeurd. Wel zijn er manieren om de afkomst van een bitcoin zo te verdoezelen dat het moeilijk of onmogelijk wordt om de herkomst te achterhalen.

STER reclame