Prinses Amalia en haar vader dit jaar tijdens Koningsdag in Tilburg ANP

Prinses Amalia is vandaag jarig. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is 14 jaar geworden.

Er wordt vandaag op de hoofdgebouwen van de Rijksoverheid gevlagd met de Oranje wimpel. Er wordt vandaag 'beperkt gevlagd', dat wil zeggen dat het alleen bij de hoofdgebouwen van het Rijk gebeurt. Vanmiddag is in Den Haag het jaarlijkse verjaardagsconcert van de Marinierskapel, het 'Prinses van Oranje'-concert.

Prinses Amalia: van baby tot puber

In april zei koning Willem-Alexander in het interview met Wilfried de Jong over zijn oudste dochter dat ze zichzelf moet leren kennen. "Ken je eigen grenzen, ga er overheen, maak fouten, heb ik ook gedaan, veel." Met de beveiligers van zijn dochter heeft de koning afgesproken dat haar veiligheid belangrijk is, niet dat hij en Máxima moeten weten wat ze doet.

Koning Willem-Alexander vertelt over Amalia tegen Wilfried de Jong

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, zoals Amalia volledig heet, heeft sinds de inhuldiging van haar vader de titel prinses van Oranje. Ze is de eerste in de lijn van troonopvolging. Amalia werd op 7 december 2003 in Den Haag geboren.

Ze woont met haar ouders en zusjes Alexia (12) en Ariane (10) op landgoed De Horsten in Wassenaar. Ze zal haar verjaardag vandaag waarschijnlijk niet uitgebreid vieren, want het is een schooldag. Ze zit in het derde jaar van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.

In haar vrije tijd doet Amalia aan paardrijden, hockey en zingen. Haar zusjes Alexia en Ariane zijn respectievelijk op 26 juni en 10 april jarig.

Amalia met haar zusjes Alexia en Ariane tijdens een fotosessie in juli bij de Kagerplassen ANP

STER reclame