Een geblesseerde wintersporter ANP

Verreweg de meeste wintersporters met ernstig letsel zijn juist de mensen met de meeste wintersportervaring. Dat blijkt uit onderzoek van alarmcentrale Eurocross en traumacentrum LUMC over de seizoenen 2013 tot en met 2016. Tachtig procent van de gewonden blijken ervaren wintersporters te zijn. Ze lopen meer risico op ernstig letsel, zoals een bekkenfractuur of meerdere breuken door een val.

Een mogelijke verklaring kan hun zelfvertrouwen zijn. Ervaren skiërs en snowboarders zijn vaak overmoedig, zoeken de uitdaging op en kiezen de moeilijke pistes uit. Dat gaat gepaard met hoge snelheden waardoor je harder kunt vallen en sneller te maken krijgt met ernstig letsel. Volgens Floriana Luppino, arts bij alarmcentrale Eurocross, is het belangrijk dat ook de ervaren wintersporter zich bewust is van de risico's.

Verschillen tussen letsel bij skiërs en snowboarders

Bij snowboarders komen hersenschuddingen en onderarmbreuken vaker voor. Ze krijgen bijna twee keer zo vaak een hersenschudding doordat ze sneller op hun hoofd vallen. Onderarmbreuken komen bijna drie keer zo veel voor, doordat zij zich bij een val eerder opvangen met de armen.

Skiërs krijgen vaker te maken met beenbreuken en kniebandletstel. Volgens Kees Bartlema, traumachirurg bij Traumacentrum LUMC lijkt ook een bekkenbreuk vaker voor te komen onder skiërs. Dit kan te maken hebben met de houding tijdens de val. Een bekkenfractuur is een ernstig letsel met een relatief lange herstelperiode.

Bewustwording en een goede voorbereiding kunnen de wintersporter helpen heelhuids de vakantie door te komen. "Als je veel ervaring hebt, wees dan niet overmoedig, want het kan ook jou overkomen", zegt Suzan de Wit, van alarmcentrale Eurocross.

Ook is het goed om te zorgen voor bescherming. Extra onderarmbescherming en een helm zijn heel belangrijk. Volgens De Wit kan een helm de schade met veertig procent verminderen. "Verder is het goed om naar je conditie te kijken. Fysiek aan de slag gaan en je spieren trainen. Vermoeide spieren lopen sneller letsel op", zegt De Wit.

STER reclame