De panden van Joden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog onteigend ANP

De gemeente Den Haag plaatst vanaf deze maand advertenties in internationale media in de zoektocht naar Joden en hun nabestaanden die in de Tweede Wereldoorlog vastgoed bezaten. Zij krijgen mogelijk het geld terug dat na de oorlog onterecht werd geïnd door de gemeente.

In de oorlog onteigende Duitsland al het onroerend goed van Joden. Na de bevrijding kregen Joodse Hagenaars die de oorlog hadden overleefd een rekening voor niet-betaalde belastingen tijdens de bezetting.

Immoreel

Den Haag noemde die handelwijze eerder dit jaar immoreel en besloot dat de Joden en hun nabestaanden in aanmerking komen voor rechtsherstel. De gemeente heeft daar 2,6 miljoen euro voor uitgetrokken.

De advertenties verschijnen in media in Nederland, België, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Israël, meldt Omroep West. De aanvragen naar aanleiding van de oproep worden beoordeeld door de gemeente en vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap.

Nederlands-Indië

Ook vastgoedeigenaren uit Nederlands-Indië komen in aanmerking voor moreel rechtsherstel. De gemeente heeft daarvoor 150.000 euro gereserveerd. Dat bedrag is zo laag omdat er geen aanwijzingen zijn dat geïnterneerden uit Nederlands-Indië hetzelfde is overkomen als de Joodse huiseigenaren.

STER reclame