NOS NieuwsAangepast

Libische 'nummer 2' kiest voor volk

De Libische leider Kadhafi verliest steeds meer steun in bijna alle lagen van de bevolking.

Nu heeft ook de Libische minister van Binnenlandse Zaken de kant gekozen van de betogers. Hij heeft zijn ontslag ingediend en zijn steun aan Kadhafi opgezegd, meldt al-Jazeera. Minister Younis, die ook generaal is, heeft het leger opgeroepen Kadhafi de rug toe te keren en zich bij het volk aan te sluiten. Younis noemde de eisen van de bevolking legitiem. Het tv-station omschrijft Younis als de tweede man van het regime.

Zeker twintig ambassadeurs, waaronder die in de VS, China en India hebben inmiddels de kant van de opstandelingen gekozen. Vannacht riepen legerofficieren militairen op om Kadhafi af te zetten.

Ook de Libische vertegenwoordiger bij de Afrikaanse Unie stapte gisteren op.

Buitenland

Libië is voorlopig niet meer welkom bij de vergaderingen van de Arabische Liga. De ambassadeurs van de lidstaten kwamen vandaag in spoedzitting bijeen om over de gespannen situatie in het land te praten.

De Amerikaanse minister Clinton heeft Libië gedreigd met sancties als er geen einde komt aan het geweld.

De VN-commissie voor de Mensenrechten wil een internationaal onderzoek naar het geweld in Libië. Commissaris Pillay sluit niet uit dat de aanvallen op Libische burgers een misdaad tegen de menselijkheid blijken te zijn. VN-chef Ban Ki-moon heeft gebeld met Kadhafi en hem dringend verzocht het geweld te stoppen.

De vluchtelingenorganisatie UNHCR vindt dat buurlanden van Libië geen Libische vluchtelingen moeten terugsturen. Vooral Italië kan veel Libiërs verwachten.

Chavez

Hoe groot de steun in het leger voor Kadhafi nog is, is onduidelijk. De oostelijke steden al-Bayda en Benghazi zouden in handen zijn van de oppositie. De VN-Veiligheidsraad komt vandaag bijeen om over de situatie in Libië te praten.

In Tripoli hangt een grimmige sfeer. Veiligheidstroepen hebben wijken afgegrendeld.

Kadhafi heeft vannacht op de staatstelevisie laten weten dat hij in de hoofdstad is en niet in Venezuela bij zijn vriend Hugo Chavez. Eerder sprak Venezuela al tegen dat Kadhafi naar dat land is uitgeweken.

Vechten

Kadhafi was 22 seconden in beeld, leunend uit een auto met een paraplu op. Hij riep op niet te geloven wat er wordt gezegd op "zenders die van zwerfhonden zijn".

Eerder werd aangekondigd dat Kadhafi een toespraak zou houden waarin hij "de kwaadaardige leugens in de media" zou tegenspreken, maar het bleef bij de korte verklaring, zittend in een auto.

Een zoon van Kadhafi zei op de staats-tv dat het leger achter zijn vader staat en zal vechten tot de laatste man. De minister van Justitie besloot gisteren af te treden, uit protest tegen het geweld tegen de betogers.

Straaljagers

Bij de volksopstand zijn gisteren veel doden gevallen. Volgens betogers zijn in de hoofdstad alleen al 250 mensen omgekomen, toen straaljagers, helikopters en tanks het vuur openden.

De PvdA wil morgen een spoeddebat met minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl