Een roofvogel pakt een drone op een training
NOS Nieuws

Politie stopt met anti-dronevogels en speurratten

Na ruim een jaar stopt de politie met de inzet van roofvogels voor het onderscheppen van ongewenste drones. De vraag naar anti-dronevogels blijkt niet zo groot en het trainen van de dieren is duurder en complexer dan verwacht, zegt de politie.

Vorig jaar kocht de politie kuikens van zeearenden en leidde deze op tot drone-onderscheppers. Daarvoor was al begonnen met het opleiden van speciale vogelgeleiders.

In de praktijk kwamen risico's aan het licht. Zo zouden de vogels niet altijd doen waarvoor ze getraind zijn en daarom betwijfelt de politie of de vogels ook buiten de gecontroleerde trainingsomgeving goed zullen presteren. De vogels zijn het afgelopen jaar aanwezig geweest bij evenementen in Rotterdam en Brussel, maar ze zijn niet in actie gekomen.

Nederland is het eerste land ter wereld dat op deze manier aanslagen en ongelukken met drones wilde voorkomen. De politie gaat nu op zoek naar andere manieren om ongewenste drones te kunnen onderscheppen.

Ook geen ratten meer

Naast de roofvogels maakt de politie ook geen gebruik meer van speurratten voor opsporingsdoeleinden. Met deze dieren wilde de politie onder meer illegaal vuurwerk, nepsigaretten en menselijke botresten opsporen, maar volgens de politie blijkt het niet haalbaar om deze dieren "operationeel" te krijgen.

De 'ontslagen' ratten zijn inmiddels opgevangen op een geschikte locatie en ook de roofvogels verhuizen naar een goed onderkomen, zegt de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl