De Britse brexit-minister Davis Davis AFP

Britse minister verbaast met 'we onderzochten impact brexit niet'

tijd van publicatie Aangepast

De Britse brexit-minister David Davis heeft in het Lagerhuis erkend dat er vooraf nooit een analyse is opgesteld van de economische impact die een vertrek uit de EU zou hebben op de verschillende economische sectoren. Volgens Davis had zo'n analyse geen nut gehad, vanwege de grote veranderingen die een brexit met zich meebrengt.

Leden van het Lagerhuis reageerden verbouwereerd en met felle kritiek. Oppositiepartij Labour spreekt van "een puinhoop". Een van de parlementariërs zei dat de topdiplomaat moet worden opgesloten in de Tower of London voor minachting van het parlement.

Eerder dit jaar zei de Britse regering nog dat ze een dergelijke impact-analyse niet wilde vrijgeven. Het zou gaan om zo'n vijftig onderzoeken naar de gevolgen van een brexit op allerlei sectoren. Het openbaar maken van deze rapporten was volgens de regering mogelijk schadelijk voor de Britse concurrentiepositie. Nu blijkt dus dat ze helemaal niet bestaan.

Motie

Parlementariërs hebben herhaaldelijk gevraagd om openbaarmaking van impact-analyses. Begin vorige maand werd een motie aangenomen waarin werd bepaald dat de documenten vrijgegeven moeten worden aan de brexit-commissie van het Lagerhuis. Maar daarna erkende de regering dat ze niet goed begrepen had om wat voor stukken het precies ging.

Davis zei vandaag dat er sindsdien wel andere documenten zijn overgelegd, die volgens hem "het dichtst bij het door het parlement gevraagde" liggen. Het gaat dan om onderzoeken waarin de omvang van de afzonderlijke sectoren in kaart is gebracht. Maar een omvattend onderzoek naar de economische impact van een brexit bestaat niet, zei Davis. "Het is er niet. We hebben dat niet gedaan. Wat er is, is de omvang van een industrie, de werkgelegenheid, etcetera."

STER Reclame