Getty Images

De Oranje-cricketers hebben zich dankzij een overtuigende zege op Namibië verzekerd van de eindzege in het WCL Championship. En dat is groot nieuws voor de Nederlandse cricketliefhebber. Tenminste, als het goed is...

Namibië maakte eerst aan bat 269 runs en dat is best een behoorlijk totaal. Voormalig Zuid-Afrikaans international Roelof van der Merwe was van de Nederlandse bowlers het best op dreef met drie wickets.

Op het kleine veldje in Dubai, waar de gehele laatste ronde wordt gespeeld, hadden de Nederlandse batsmen echter geen problemen het totaal van Namibië te overtreffen. Wesley Barresi (120 runs) en Ben Cooper (109 not out) sloegen de ballen keer op keer het veld uit.

Met nog negen overs voor de boeg was de wedstrijd gespeeld. Vervolgens holde alles wat Oranje was naar het veld waar concurrent Papoea Nieuw-Guinea speelde tegen Hongkong. De Hongkongers wonnen en de kostbare buit was binnen.

Er staat immers een aardige beloning op de winst van het toernooi dat twee jaar duurde: toetreding tot de nieuw op te richten ODI (One Day International) League, waarin alle grote cricketlanden elkaar treffen.

De internationale kalender van eendaagse wedstrijden is al jaren een ratjetoe. Landen spreken met elkaar af wanneer en hoeveel wedstrijden ze tegen elkaar spelen. Van al die duels wordt wel een ranking opgemaakt, maar omdat de topnaties veel vaker spelen, gaat elke vergelijking mank.

Om de kalender meer structuur en de wedstrijden meer betekenis te geven besloot de internationale cricketbond ICC in oktober tot de vorming van een nieuwe competitie, waarin alle toplanden vanaf 2020 elkaar in een cyclus van drie jaar drie keer treffen. En Nederland mag straks ook meespelen met de grote jongens.

ODI Ranking per 5 december 2017

LandDuelsRating
1.Zuid-Afrika53120
2.India53120
3.Australië52114
4.Engeland54114
5.Nieuw-Zeeland49111
6.Pakistan4699
7.Bangladesh3492
8.Sri Lanka6483
9.West Indies4077
10.Afghanistan3155
11.Zimbabwe4152
12.Ierland2640

Wat betekent dit nu voor het Nederlandse cricket? Allereerst is er natuurlijk de sportieve uitdaging. Als het Nederlands team zich voortdurend mag meten met de beste spelers van de wereld, kan het daar alleen maar beter van worden.

Maar de nieuwe status levert Nederland ook geld op. 'Ontwikkelingslanden' krijgen van de ICC een flinke toelage om beter te worden. Het grootste deel van die toelage is geoormerkt geld en bedoeld om de trips van het Nederlands team te betalen. Maar de penningmeester van de KNCB zal ongetwijfeld ook een vreugdesprongetje gemaakt hebben.

Ondoorgrondelijk

Is alles nu in kannen en kruiken? In principe wel. De toernooiopzet is goedgekeurd op de laatste vergadering van de ICC. Maar de wegen van de internationale bond zijn ondoorgrondelijk.

In het verleden werd het World League Championship al eens plots tot WK-kwalificatietoernooi gebombardeerd, terwijl er al twee speelrondes waren afgewerkt. Nederland had in die rondes twee keer een veredeld jeugdteam gestuurd en verloren. Het kostte Nederland uiteindelijk plaatsing voor het WK.

Bovendien zitten de grote landen helemaal niet te wachten op een wedstrijdje tegen cricketdwerg Nederland. Een overwinning wordt verwacht en gezichtsverlies ligt op de loer. Als India ineens dwarsligt, kan de hele boel nog op de schop gaan. Daar is vooralsnog geen sprake van, maar in drie jaar tijd kan nog veel veranderen.

STER reclame