Europarlementariërs willen dat Bulgarije corrupte grenswachten aanpakt
Smeergeld, onterechte boetes, zinloze desinfectie à 3 euro en als je niet betaalt, moet je extreem lang wachten. Voor Nederlanders die 's zomers met de auto naar Turkije rijden, is het bij de Bulgaarse grens vaste prik.
Als het aan PvdA-Europarlementariër Kati Piri ligt, komt er zo snel mogelijk een einde aan die corrupte praktijken. Samen met een Vlaamse collega overhandigt ze vanmiddag een zwartboek (.pdf) aan de Bulgaarse ambassade in Brussel.
Piri deed in augustus een oproep op Facebook en kreeg meer dan 200 reacties binnen van gedupeerde reizigers. "De klachten zijn helaas niet nieuw, ze zijn er al vele jaren", zegt Piri in het NOS Radio 1 Journaal. Slachtoffers zijn met name Turkse Nederlanders en andere Turkse EU-burgers.
Piri: "Deze mensen moeten soms urenlang aan de grens wachten voor een verplichte desinfectie waarvan het nut helemaal niet duidelijk is." Ook krijgen ze boetes die ze ter plekke moeten betalen, omdat ze anders hun paspoort niet terugkrijgen. Maar de politie geeft vervolgens geen officiële bon.
Druk opvoeren
Bulgarije is vanaf 1 januari een half jaar voorzitter van de Europese Unie. Dat betekent dat er wekelijks Bulgaarse ministers in het Europees Parlement zijn en dat geeft kansen om de druk op het land op te voeren, legt Piri uit. "We moeten dit op het hoogste niveau aankaarten, ook met de Europese Commissie. Zodat deze klachten nou eindelijk eens worden aangepakt."
In een verslag van januari dit jaar wijst de commissie erop dat Bulgarije al serieus op weg is om de corruptie aan te pakken. Onder meer door camerabewaking bij de grensovergangen, het rouleren van grenswachten en het instellen van een klachtenlijn moet het betalen van steekpenningen afnemen.