'Gebrek aan doelpunten breekt Atlético telkens op'

Aangepast
Teleurstelling bij Diego Simeone op de persconferentie Getty

Atlético Madrid stond in 2014 en 2016 in de finale van de Champions League. Dit seizoen ging behoorlijk mis met de Spaanse grootmacht. Voor het eerst in vijf jaar is het Atlético niet gelukt om de knock-outfase van de Champions League te bereiken. In een groep met Chelsea, AS Roma en FK Qarabag werden de Madrilenen derde.

"Het zat er al aan te komen", vertelt Edwin Winkels, correspondent in Spanje. "Ze hadden na vier speelronden maar drie punten. De thuisoverwinning op AS Roma gaf nog hoop, maar eigenlijk was de opdracht gisteravond onmogelijk."

Om nog tweede te kunnen worden in de groep moest Atlético zelf winnen op Stamford Bridge van Chelsea en hopen dat Qarabag stuntte bij Roma. Beide scenario's kwamen niet uit. Atlético kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel en Roma won van Qarabag.

Lastige poules

"Het was natuurlijk wel een lastige poule met ploegen als Chelsea en Roma", vervolgt Winkels. "Hoewel ze de laatste jaren wel vaker lastige poules zijn doorgekomen."

"En opvallend genoeg was het nietige FK Qarabag uit Azerbeidzjan de boosdoener. Daar speelden ze twee keer gelijk tegen. Hadden ze die wedstrijden gewonnen, dan zat Atlético nu in de knock-outfase. Ze werden te laat wakker."

Teleurstelling bij Atlético-spits Antoine Griezmann Getty

Atlético scoorde maar vijf keer in de Champions League dit seizoen en daar ligt volgens Winkels ook het probleem. "Ze hebben moeite met het maken van doelpunten, ook in de Spaanse competitie."

"Antoine Griezmann is dit jaar nog niet in vorm en ook talentvolle jongens als Carrasco en Corea lukt het niet om vaste basisspeler te worden. Er wordt echt gewacht op Diego Costa, die na de winterstop in actie mag komen."

Champions League-droom

Atlético haalde in 2014 en in 2016 de finale van de Champions League, maar verloor ze allebei. Winkels: "Bij Atlético willen ze heel graag de Champions League winnen. Ze verloren natuurlijk twee keer ongelukkig van Real Madrid. Een keer na verlenging en een keer na strafschoppen. Nu raakt die Champions League droom verder uit zicht."

"Ook lopen ze nu de extra Champions League-miljoenen mis. En die kunnen ze juist goed gebruiken om aan te blijven haken bij de absolute top."

Nu mag Atlético het proberen in de Europa League. De club is geen onbekende in het tweede Europese clubtoernooi. In 2010 en 2012 wonnen de Madrilenen het toernooi. Winkels verwacht dat Atlético daar nu opnieuw op uit is. "Ze zullen zeker niet aantreden met een B-elftal of iets dergelijks. Ze zullen vol voor de winst gaan."

STER Reclame