ANP
NOS NieuwsAangepast

Leraren staken, maar basisonderwijs houdt steeds meer geld over

Basisscholen houden steeds meer geld over, blijkt uit een rapport van de Inspectie van het Onderwijs. De reserves blijven groeien, terwijl leerkrachten volgende week weer gaan staken voor een hoger salaris.

"Basisscholen potten al jaren geld op", zegt Robert Sikkes van de Algemene Onderwijsbond. "En we begrijpen dat ook wel omdat ze te maken hebben met een onbetrouwbare overheid. De ene keer krijgt het basisonderwijs er geld bij, de andere keer wordt er juist bezuinigd. Dat proberen de scholen met die reserves op te vangen."

Andere zaken

Volgens Sikkes gaat geld dat eigenlijk is bedoeld voor onderwijspersoneel, nu naar andere zaken. "Naar de aanschaf van bijvoorbeeld computersystemen en digiborden of naar onderhoud van de school. Want scholen komen structureel geld te kort om zichzelf draaiende te kunnen houden."

Maar de lerarensalarissen verhogen met geld uit de reserves is volgens Sikkes niet echt een oplossing. "Want dan komen de scholen op andere punten weer in de problemen."

"Als er zicht komt op een salarisverhoging waarmee basisschoolleerkrachten hetzelfde gaan verdienen als hun collega's in het voortgezet onderwijs, zouden die reserves wel kunnen worden gebruikt als voorfinanciering, zodat de uitbetaling eerder kan beginnen. Maar het grote geld voor die salarisverhoging moet komen uit Den Haag."

Reserves

Paul van Meenen, onderwijsspecialist van D66, vindt dat de reserves van basisscholen moeten worden aangesproken voor de lerarensalarissen, zei hij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat is geld bestemd voor onderwijs en moet dus in de klas terecht komen, bij de leraren en leerlingen."

Vandaag en morgen wordt in Den Haag gepraat over de onderwijsbegroting. Van Meenen verwacht dat de reserves van de basisscholen ook ter sprake zullen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl