NOC*NSF-baas tevreden over besluit om Rusland van Spelen te weren

Aangepast
NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen ANP

NOC*NSF is tevreden met het besluit van het IOC om Rusland te weren van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, van februari. "Het is een heel afgewogen besluit, waarbij het recht van schone sporters uiteindelijk wel wordt gerespecteerd", zegt directeur Gerard Dielessen in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik ben heel blij dat het IOC besloten heeft dat uit te voeren."

De Russen worden van de Spelen geweerd vanwege het door de staat gesponsorde dopingprogramma. Het IOC deed de afgelopen maanden onderzoek naar dat programma en concludeerde dat er sprake was van systematisch dopinggebruik in Rusland.

"Dat zagen we al een beetje aankomen", zegt Dielessen. "Ze hebben heel zorgvuldig en buitengewoon serieus onderzocht wat er aan de hand was. Met twee commissies, goed de tijd genomen. En ruim voor de Spelen is er iets besloten, heel anders dan in Rio 2016."

Schone atleten

Toen werden de Russen ondanks het dopingschandaal niet geschorst, maar mochten ze alleen onder strenge voorwaarden meedoen aan de Zomerspelen. "Als je als atleet meedoet aan de Spelen, dan wil je toch van de beste winnen", zegt Dielessen. "Dan moeten ze wel schoon zijn. Het IOC heeft nu een manier bedacht om schone Russische atleten wel toe te laten."

Hij wijst erop dat er de afgelopen maanden duizenden extra dopingtests zijn uitgevoerd. "Ik ga ervan uit dat de spelers en atleten die nu meedoen, ook daadwerkelijk schoon zijn. Daar ben ik wel heel blij mee."

Dielessen zegt dat de internationale sportfederaties nu moeten bekijken wat er moet gebeuren met de atleten die voor de Spelen zijn uitgesloten. "Daar heb ik nog niets over gehoord", zegt hij. "Wat dat betreft moeten de bonden nu ook nog een stap zetten."

STER Reclame