ANP

Bouwbedrijven BAM en VolkerWessels hebben een enorme tegenvaller bij de bouw van een zeesluis in IJmuiden. De strop kost VolkerWessels 69 miljoen euro en BAM 55 miljoen euro. Ter vergelijking, dat laatste bedrag is ongeveer net zoveel als de nettowinst van BAM over heel 2016.

Op de beurs is het aandeel BAM 21 procent lager geopend. Daarmee is 300 miljoen euro van de beurswaarde verdampt. VolkerWessels stond vlak na opening 12 procent lager.

BAM werkt samen met VolkerWessels aan de bouw van een nieuwe zeesluis in het Noordzeekanaal die in 2019 klaar moet zijn. Nu blijkt dat de kosten voor het project veel hoger zijn dan gedacht. Er moet speciaal materieel worden gebruikt en er moeten specialisten worden ingehuurd.

De kosten moeten worden gemaakt voor de caissons. Dat zijn enorme betonnen bakken die moeten worden afgezonken. Bij de zeesluis in IJmuiden blijkt er nu risico op vervorming van de caissons en daarom moeten er extra kosten worden gemaakt.

Grote teleurstelling

BAM-topman Rob van Wingerden noemt het een grote teleurstelling. BAM kan de extra kosten niet op de opdrachtgever, Rijkswaterstaat, verhalen. Het bedrijf was op weg om winstgevender te worden, maar de tegenvaller bij de sluis in IJmuiden gooit roet in het eten. BAM verwacht nu een slechter resultaat dan vorig jaar.

Ook VolkerWessels moet dus extra kosten maken, maar dat bedrijf verwacht toch een beter resultaat neer te zetten dan vorig jaar.

STER reclame