De beker waar het om draait bij het WK voor clubteams

Alles wat je moet weten over het WK voor clubteams

In de Verenigde Arabische Emiraten begint vandaag het wereldkampioenschap voetbal voor clubteams. Om 18.00 uur (Nederlandse tijd) is de aftrap van de openingswedstrijd tussen 'thuisclub' Al Jazira en het Nieuw-Zeelandse Auckland City FC.

Hoe werkt dat ook alweer, het WK voor clubteams, en waarom moeten we ernaar kijken? Hier volgen zeven prangende vragen en antwoorden.

Wat is het WK voor clubteams ook alweer?

Het toernooi kan worden gezien als de opvolger van de finale om de Wereldbeker, die tussen 1960 en 2004 werd gespeeld. Het toernooi werd in 2000 voor het eerst gehouden, daarna een paar jaar niet, en sinds 2005 ieder jaar.

Aan het WK doen zeven clubs mee. Het gaat om de winnaars van de zes continentale bekertoernooien én - om het voor het thuispubliek interessant te houden - de kampioen van het gastland.

Welke clubs doen er mee?

In alfabetische volgorde:

Al Jazira, Verenigde Arabische Emiraten: De kampioen van de Verenigde Arabische Emiraten, waar het WK dit en volgend jaar wordt gehouden. De trainer is een oude bekende: Henk ten Cate.

Auckland City FC, Nieuw-Zeeland: Met afstand de beste club van Oceanië. Auckland won dit seizoen voor de zevende keer op rij de OFC Champions League. Beste prestatie op het WK voor clubteams was de derde plaats in 2014.

CF Pachuca, Mexico: De Mexicanen zijn voor de vierde keer present op het WK voor clubteams. Los Tuzos veroverden de CONCACAF Champions League, met veel dank aan Hirving Lozano. Hij werd met acht goals topscorer van het toernooi en vertrok vervolgens naar PSV.

Grêmio, Brazilië: De Brazilianen, die in 1995 de finale om de Wereldbeker verloren van Ajax, weten pas sinds vorige week dat ze aan het WK mogen meedoen. Toen veroverden ze de Copa Libertadores ten koste van het Argentijnse Lanús.

Grêmio pakt Copa Libertadores na winst op Lanús

Real Madrid, Spanje: De Koninklijke heeft verder weinig toelichting nodig. Cristiano Ronaldo & co wonnen afgelopen seizoen voor de tweede keer op rij de Champions League door een 4-1 zege op Juventus. De Madrilenen zijn bovendien titelverdediger op het WK.

Urawa Red Diamonds, Japan: De voormalige club van onder anderen Aad de Mos, Zeljko Petrovic en Shinji Ono won dit jaar de Aziatische AFC Champions League door in de finale het Saudische Al-Hilal te verslaan.

Wydad Casablanca, Marokko: De vertegenwoordiger uit Afrika. De Marokkanen waren in de finale van de CAF Champions League te sterk voor het Egyptische Al Ahly.

Hoe ging het vorig jaar op het WK?

In 2016 werd het WK in Yokohama, Japan, gehouden. Met een verrassende finale en een niet zo verrassende winnaar: Real Madrid versloeg Kashima Antlers uit Japan met enige moeite: 4-2 na verlenging.

Grote man aan Madrileense kant was Cristiano Ronaldo: hij was goed voor een hattrick.

Real Madrid verslaat Kashima Antlers na verlenging

Hoe gaat het toernooi in zijn werk?

Het WK werkt volgens een knock-outsysteem, waarbij de kampioenen van Europa en Zuid-Amerika pas instromen in de halve finales.

De openingswedstrijd gaat tussen Al Jazira en Auckland City FC. De winnaar daarvan neemt het zaterdag in de tweede ronde op tegen Urawa Red Diamonds. De andere kwartfinale staat al vast: CF Pachuca-Wydad Casablanca.

In de halve finales komt op dinsdag 12 december Grêmio in actie. Een dag later is Real Madrid aan de beurt.

Op zaterdag 16 december om 18.00 uur is de finale in Abu Dhabi, met drie uur eerder als voorprogramma de strijd om de derde en vierde plaats.

Zijn er nog Nederlanders actief op het WK?

Bij Al Jazira is Henk ten Cate de trainer en loopt Mbark Boussoufa (oud-Ajax en -Chelsea) rond op het middenveld. Zij zijn zeker niet de eerste Nederlanders bij de Arabische club. Phillip Cocu sloot er in 2008 zijn voetballoopbaan af en onder anderen Rinus Israël, Jan Versleijen, André Wetzel en Sef Vergoossen waren er trainer.

Henk ten Cate op de bank bij Al Jazira

Daarmee is het meteen al een beetje klaar met de Nederlanders. Bij Wydad Casablanca staat Amsterdammer Fahd Aktaou onder contract, maar hij speelde dit seizoen nog niet. Met enige fantasie zouden we Marco Asensio nog tot de Nederlanders kunnen rekenen: de middenvelder van Real Madrid heeft een Nederlandse moeder.

Wie waren de vorige winnaars van het WK voor clubteams?

Winnaars WK voor clubs

2000Corinthians (Brazilië)2011Barcelona (Spanje)
2005São Paulo (Brazilië)2012Corinthians (Brazilië)
2006Internacional (Brazilië)2013Bayern München (Duitsland)
2007AC Milan (Italië)2014Real Madrid (Spanje)
2008Manchester United (Engeland)2015Barcelona (Spanje)
2009Barcelona (Spanje)2016Real Madrid (Spanje)
2010Internazionale (Italië)

Wat is er allemaal op televisie te zien?

De NOS is er live bij vanaf de halve finales.

Op dinsdag 12 december om 18.00 uur is de halve finale met Grêmio live te zien op NOS.nl. Een dag later is de halve finale met Real Madrid, ook om 18.00 uur, te zien op televisie en op NOS.nl.

De finale, zaterdag 16 december om 18.00 uur, is eveneens live op televisie en op NOS.nl.