AFP
NOS Nieuws

Burgemeesters Griekse eilanden protesteren tegen overvolle vluchtelingenkampen

De burgemeesters en enkele honderden inwoners van de Griekse eilanden Lesbos, Chios en Samos hebben in Athene gedemonstreerd tegen de overvolle vluchtelingenkampen op hun eilanden. Op de drie eilanden zitten ongeveer 13.000 vluchtelingen van de in totaal 15.000 die verspreid zijn over vijf eilanden met speciaal daarvoor ingerichte hotspots.

Burgemeester Spyros Galinos van Lesbos spreekt van een noodsituatie. "We hebben de meeste vluchtelingen van alle eilanden en die moeten zo snel mogelijk verplaatst worden. We kunnen zo niet verdergaan. Er staan levens op het spel." Op Lesbos zitten zo'n 6500 migranten, terwijl er maar faciliteiten zijn voor zo'n 2300 mensen.

Volgens de burgemeesters faalt het beleid van het ministerie van Migratiezaken en is de situatie op de eilanden alleen maar verslechterd. Ze zeggen dat de overbevolkte kampen ook de voorzieningen voor de bevolking onder druk zetten.

Het is te veel en het duurt te lang. Er blijven maar mensen komen.

Burgemeester Manolis Vournous van Chios

Ook de burgemeester van Samos, Michalis Angelopoulos, is bezorgd over de druk die de mensenstroom veroorzaakt op zijn eiland. Op Samos, waar zo'n 6500 mensen wonen, verblijven bijna 3200 migranten in een kamp waar ruimte is voor 800 mensen.

"Het is te veel en het duurt te lang. Er blijven maar mensen komen. We hebben de faciliteiten niet", zegt burgemeester Manolis Vournous van Chios. Hij vindt dat de EU-Turkijedeal maar weinig resultaat heeft geboekt.

Met die deal moeten migranten op de eilanden teruggestuurd worden naar Turkije als ze geen asiel krijgen, maar volgens Vournous gaat dat proces veel te traag. "Er zijn 1500 mensen teruggegaan naar Turkije, van wie het merendeel vrijwillig."

Zorgen over de winter

In Athene hebben de drie burgemeesters gesproken met premier Tsipras. Ze roepen hem op om maatregelen te nemen. "Als beleid alleen ten koste gaat van de eilanden en de vluchtelingen, dan is het geen echt beleid", zegt burgemeester Vournous.

De burgemeesters staan niet bepaald alleen in hun kritiek op de Griekse regering en de EU. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al tijden voor de overbevolkte eilanden, die hen extra verontrusten met de winter op komst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl