Christine Keeler op het strand in 1963
NOS NieuwsAangepast

Middelpunt Profumo-seksschandaal Christine Keeler overleden

Christine Keeler, het Engelse model dat tijdens de Koude Oorlog een hoofdrol speelde in het Profumo-schandaal, is overleden op 75-jarige leeftijd. Een zoon van Keeler heeft dat gezegd tegen de Britse krant The Guardian.

Keeler hield Engeland in de greep toen in 1963 bekend werd dat ze tegelijkertijd een affaire had met de Conservatieve minister van Defensie John Profumo en de Russische militaire attaché Ivanov.

Toen Keeler de minister leerde kennen was ze 19 jaar en werkte ze als topless danseres in een nachtclub. Profumo loog over hun verhouding in het parlement en moest opstappen. In het Lagerhuis had hij gezegd dat er niets ongepasts was aan hun affaire.

Spion?

De Keeler-affaire werd een van de grootste politieke schandalen in Groot-Brittannië in de vorige eeuw en berokkende de Conservatieven veel schade. Bij de verkiezingen in 1964 leed de partij een gevoelige nederlaag, waardoor Labour-leider Wilson aan de macht kwam.

Lang werd gedacht dat Keeler mogelijk voor de Russen had gespioneerd. In zijn memoires vertelde oud-MI5-topman Peter Wright dat hij haar toentertijd heeft ondervraagd.

Hij schreef dat ze weinig parate kennis had, maar in het verhoor wel ineens een nucleaire term oplepelde. Hij typeerde haar als een feestbeest dat, mogelijk zonder dat ze het zelf wist, door de Russische diplomaat gebruikt was om informatie los te trekken bij Profumo. Bewijs daarvoor werd niet geleverd.

De Profumo-affaire was de afgelopen decennia de inspiratie voor verschillende boeken, musicals en toneelstukken. De BBC wijdt er volgend jaar ook een televisieserie aan.

Keeler op een cover van het tijdschrift Today in 1963
Christine Keeler (rechts) op 29 oktober 1963
De Britse minister John Profumo en zijn vrouw op een foto in de jaren 60

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl