NOS NieuwsAangepast

Geld verdienen met zorgverzekering kan, maar het risico is groot

Geld verdienen met je zorgverzekering. Dat klinkt gek, maar het blijkt te kunnen. De branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK maakt zich ernstig zorgen over deze constructie en ook de Consumentenbond wijst op de grote risico's.

Door volgend jaar voor een van de goedkoopste polissen te kiezen en het hoogste eigen risico van 885 euro te nemen, kunnen mensen die de maximale zorgtoeslag ontvangen iedere maand geld overhouden. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Poliswijzer.nl.

"Deze constructie was dit jaar ook al mogelijk, maar de bedragen die je overhield waren veel kleiner", zegt verzekeringsadviseur Juul Dijkhuis van Poliswijzer.nl.

Aanlokkelijk

Zo heeft de goedkoopste zorgverzekering van Zilveren Kruis (bij keuze voor het hoogste eigen risico) een premie van 74,95 per maand. De maximale zorgtoeslag bedraagt 94 euro per maand. Wie voor deze combinatie kiest, houdt dus 19,05 euro per maand over. Op jaarbasis is dat 228,60 euro.

Ook met een keuze voor bepaalde polissen van Anderzorg, Zekur, Zorg en Zekerheid en De Friesland kan op deze manier geld verdiend worden.

Een aanlokkelijk idee, maar Dijkhuis wijst op het gevaar van een hoog eigen risico. "Als je onverhoopt met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht moet worden voor medische hulp, zit je al aan 885 euro - dat bedrag moet je dan in een keer betalen."

Kwetsbare groep

Ook de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK wijst op de risico's en is verontwaardigd over de mogelijkheid om geld te verdienen middels zorgtoeslag en zorgpremie.

"Met zo'n constructie worden mensen verleid om risicovol gedrag te vertonen", zegt woordvoerder Marco Florijn. "Veel mensen met een laag inkomen hebben sowieso al moeite met het betalen van hun zorgpremie. Ik snap dat zij naar zo'n oplossing grijpen, maar ze moeten oppassen dat ze uiteindelijk niet nog duurder uit zijn."

"Dit is een kwetsbare groep die juist veel zorgkosten heeft", zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. "Ons advies luidt dat je alleen je eigen risico moet verhogen als je weet dat je het bedrag in een keer kan ophoesten als je met medische kosten te maken krijgt."

De NVVK wil dat de overheid dergelijke perverse prikkels tegengaat. "Ik zou de politiek willen oproepen om dit gat tussen zorgpremie en zorgtoeslag zo snel mogelijk te repareren", aldus Florijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl