De Panamese hoofdstad Panama-Stad
NOS NieuwsAangepast

EU zet zeventien landen op zwarte lijst belastingparadijzen

De Europese Unie heeft een lijst gepubliceerd met zeventien landen die niet meewerken met de EU op het gebied van belastingwetgeving. Op de zwarte lijst (.pdf) staan onder meer Panama, Mongolië, Namibië, Barbados en Zuid-Korea.

Het gaat om de landen waarvan de wetgeving het mogelijk maakt dat mensen en bedrijven hun fiscale verplichtingen kunnen ontlopen. Volgens de EU-ministers van Financiën zijn ze daarnaast "onwelwillend" om belastingontduiking te helpen tegengaan.

Vaak genoemde landen die belastingontwijking mogelijk zouden maken, zoals de Bahama's en de Kaaimaneilanden, staan overigens niet op de zwarte lijst. Het is niet duidelijk waarom niet.

Afdwingen

Het doel van de lijst is om goed overheidsbeleid af te dwingen, zodat belastingfraude en -ontduiking worden voorkomen.

Volgens EU-voorzitter Estland heeft het beleid al zijn eerste vruchten afgeworpen, omdat verschillende landen hun best deden om niet op de lijst te komen. "Maar het is ook belangrijk dat we in de gaten houden of onze partnerlanden hun beloftes daadwerkelijk nakomen", zegt de Estse minister van Financiën.

Naast de zwarte lijst is er een 'grijze lijst' met nog eens veertig landen, waaronder Curaçao en Aruba, die hebben toegezegd dat ze maatregelen zullen nemen om belastingontwijking te bestrijden. Ze hebben tot 1 januari 2019 de tijd gekregen. Sint-Maarten heeft uitstel gekregen om orde op zaken te stellen vanwege de gevolgen van de orkaan Irma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl