Rapper Booba
NOS Nieuws

De Kanye West van de Franse rap: Booba verbreekt record na record

Is hij de stem van een onderdrukte generatie of vulgair en seksistisch? De discussie over de Franse rapper Booba wordt de laatste dagen veel gevoerd, maar een ding is zeker: de artiest is ongekend populair. Afgelopen vrijdag verscheen zijn nieuwe muziek en van de 10 meest beluisterde nummers op Spotify in Frankrijk zijn er 9 van hem.

Booba verbreekt record na record met zijn nieuwe album Trône. Het album is het meest gestreamd in één dag bij Spotify, Deezer en Apple Music. Ook is Booba de meest gestreamde artiest op een dag.

De artiest rapt onder meer over discriminatie, politiek en zijn Afrikaanse roots, vertelt correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "Aan de ene kant wordt hij geroemd om zijn intelligentie en goede teksten, maar aan de andere kant is hij omstreden en zijn er schandalen. Hij heeft ook in de gevangenis gezeten", legt Renout uit.

De rapper is al vijftien jaar populair. Hij heeft zijn eigen kledinglijn, parfum en whiskey.

In de jaren 90 vormde Booba nog het rapduo Lunatic met Ali, een Franse rapper uit Marokko. Toen hij daarmee stopte, brak hij officieel door. Nu is hij zes soloalbums, vier mixtapes, vier platina platen en zes gouden platen verder.

Ook in Nederland is hiphop populair. In Spotify's top 10 van meest gestreamde artiesten in Nederland staan de Nederlandse hiphoppers Lil'Kleine, Boef, Ronnie Flex en Sevn Alias, zo werd vanochtend bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl