Sierra Leone verkoopt Vredesdiamant, opbrengst voor bevolking

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Wat is de waarde van het leven van een kind in Sierra Leone?'

Sierra Leone heeft een van de grootste ruwe diamanten ter wereld verkocht op een veiling in New York. Met de opbrengst wil het West-Afrikaanse land ontwikkelingsprojecten financieren. De diamant bracht 6,5 miljoen dollar (5,5 miljoen euro) op.

De steen werd in maart gewonnen in het oosten van Sierra Leone door een priester, die hem aan de regering gaf om hem te verkopen.

Het ei-vormige juweel staat bekend als de Vredesdiamant. Een Britse juwelier heeft hem gekocht.

"De gehele opbrengst komt ten goede aan de regering en de bevolking van Sierra Leone. Zoiets is nog nooit gebeurd", zegt de voorzitter van de Rapaport Group, een keten van diamant-bedrijven die de veiling regelde.

Bloeddiamanten

De regering had in mei de kans laten lopen om meer te verdienen aan de diamant. Een bod van 7,8 miljoen dollar werd toen afgewezen op een veiling in de hoofdstad Freetown. De prijs die er nu voor is betaald, is op dit moment het hoogst haalbare, zegt de voorzitter.

Diamanten waren in de jaren negentig de aanleiding voor een tien jaar durende burgeroorlog, waarin opstandelingen burgers dwongen in de mijnen te werken. Met de diamanten financierden zij hun wapens. Daardoor ontstond de term 'bloeddiamanten'.

STER Reclame