Het distributiecentrum van bol.com
NOS Nieuws

EU-landen gaan voor elkaar btw innen voor webshops

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

De belastingdienst van iedere EU-lidstaat kan straks een deel van de Nederlandse belastingen innen. Morgen stemmen de EU-ministers van Financiën in met een voorstel dat ervoor zorgt dat webwinkels al hun Europese btw kunnen regelen in het land waar ze gevestigd zijn.

"Dat scheelt ons heel veel tijd en geld", zegt René Onverwacht van webwinkel VidaXL. Het bedrijf verkoopt in alle 28 landen van de Europese Unie en moet op dit moment nog in al die landen btw afdragen.

Op het kantoor van Onverwacht ligt een stapeltje papier met alle aanvragen voor btw-nummers. Allemaal vragen ze een hele lijst gegevens en de meeste zijn niet beschikbaar in het Nederlands of in het Engels. "Wij moeten mensen inhuren in die landen die voor ons dit soort dingen regelen. Dat kost ook geld."

Vertrouwen

Als je vol wil houden dat de EU één markt is, waarin je makkelijk over grenzen heen zaken kunt doen, dan moet je aan die ingewikkelde btw-regels iets veranderen, vinden de EU-ministers. En dus gaan ze nu voor elkaar btw innen. Een Nederlandse webwinkel gaat dan niet meer naar 28 belastingdiensten, maar meldt gewoon alles aan bij de Nederlandse belastingdienst. Die verdeelt het geld vervolgens over de EU.

Het systeem is gebouwd op vertrouwen. Nederland moet maar hopen dat Roemenië genoeg int als een Nederlandse klant iets bij een Roemeense webshop koopt. En vervolgens moet Roemenië het geld ook nog overmaken.

Bankstel

Toch voorziet staatssecretaris Snel van Financiën geen problemen. "We werken nu ook al samen met alle belastingdiensten van de EU en op het gebied van btw hebben we echt een goede samenwerking opgebouwd. Eigenlijk is dit gewoon een verdieping van die samenwerking."

Snel heeft er alle vertrouwen in dat hij de btw straks gewoon binnenkrijgt. Dat moet ook wel, dit is nog maar een eerste stap.

EU-landen willen meer btw voor elkaar gaan innen. Ze beginnen dus met de webwinkels, maar later wordt het plan uitgebreid met meer grensoverschrijdende handel. Bijvoorbeeld: een winkel uit Spanje die een bankstel koopt van een groothandel in Nederland, betaalt daar nu geen btw over. De btw wordt geïnd als het bankstel aan de Spaanse consument wordt verkocht. Door dit systeem kunnen bedrijven fraude plegen met de btw. Ze kopen iets uit een ander land, verkopen het vervolgens in hun eigen land, maar maken de btw nooit over naar hun belastingdienst.

Toekomstmuziek

Ook dat systeem gaat veranderen. In de toekomst moet de winkel uit Spanje wel btw betalen aan de groothandel in Nederland. Die maakt dat over naar de Nederlandse belastingdienst en die verrekent alles weer met de Spaanse belastingdienst.

Maar dat is nu nog toekomstmuziek. Voorlopig kunnen alleen de webwinkels juichen en zelfs die moeten nog wachten. Het nieuwe btw-systeem voor webwinkels gaat in 2021 in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl