Ereprijzen voor Dumoulin en Van Vleuten op wielergala

Het zou een grotere verrassing zijn als hij het niet was geworden: Tom Dumoulin is verkozen als beste Nederlandse wielrenner van het jaar 2017. Annemiek van Vleuten won de ereprijs bij de vrouwen, zo werd bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse wielergala in Den Bosch.

De 27-jarige Dumoulin won de bijbehorende Gerrit Schulte Trofee voor de vierde achtereenvolgende keer. De andere genomineerden waren Mathieu van der Poel, Bauke Mollema, Koen Bouwman, Jos van Emden, Dylan Groenewegen, Sebastian Langeveld en Wilco Kelderman.

'Ereprijzen zijn leuk, maar sportprestaties nog veel belangrijker'

Geen van de genomineerden kon tippen aan de erelijst die Dumoulin dit jaar bij elkaar fietste. Meest in het oog sprong natuurlijk zijn eindzege in de Ronde van Italië. Hij is na Jan Janssen en Joop Zoetemelk de derde Nederlander die een grote ronde op zijn naam wist te schrijven.

In de Giro won Dumoulin ook nog eens twee etappes. Daarnaast werd hij twee keer wereldkampioen tijdrijden; in het Noorse Bergen won hij zowel met team Sunweb als individueel de race tegen de klok.

Ook won de Limburger in augustus het eindklassement van de BinckBank Tour en pakte hij goud op het NK tijdrijden.

Dumoulin maakt ook nog kans op de titel Sportman van het Jaar. Op 19 december wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het NOC*NSF Sportgala.

Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten tijdens een Q&A voor NOS Facebook NOS

Van Vleuten beste wielrenster

Annemiek van Vleuten won de Keetie van Oosten-Hage Trofee voor de eerste keer. De 35-jarige Utrechtse werd dit jaar wereldkampioen tijdrijden in Bergen en zegevierde in La Course en de Boels Rental Ladies Tour. In de Giro Rosa eindigde Van Vleuten als tweede achter Anna van der Breggen.

Van der Breggen was ook genomineerd als wielrenster van het jaar, evenals Chantal Blaak, die in Bergen de wereldtitel op de weg veroverde, Kirsten Wild en Marianne Vos.

De afgelopen twee jaar werd Van der Breggen uitgeroepen tot beste Nederlandse wielrenster. In de negen jaar daarvoor was de prijs telkens voor Vos.

Van der Breggen is nog wel in de race voor de titel Sportvrouw van het Jaar.

Talent Jakobsen

Fabio Jakobsen (21) kreeg op het wielergala als grootste talent de Gerrie Knetemann Trofee uitgereikt. Hij pakte goud bij de beloften tijdens de NK op de weg en won ritten in onder meer Olympia's Tour en de Ronde van de Toekomst.

Bij de uitreiking van de prijs bleek er nog wel een pijnlijk foutje te zijn gemaakt: zijn achternaam was op de bijbehorende trofee gespeld als Jacobsen.

STER reclame