Tegenstanders van Zwarte Piet demonstreren in Dokkum
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Bestuurslid VVD Leeuwarden weg na tweets over 'neger fascisten'

Bestuurslid Gert-Jaap van Ulzen van de VVD in Leeuwarden is opgestapt. Aanleiding zijn bericht op Twitter waarin hij betogers tegen Zwarte Piet onder meer "neger fascisten" noemde.

Tegenstanders van Zwarte Piet hielden zaterdag een manifestatie in Dokkum. Zo'n tweehonderd actievoerders deden daaraan mee.

Van Ulzen schreef naar aanleiding van de demonstratie op Twitter: "Hallo, alle 6 neger fascisten uit Amsterdam in de relnicht bus. Ga eens even heel rap normaal doen of linea recta terug naar huis. En vergeet de 40+ witmensen achterin niet mee te nemen #mafklappers #dokkum".

Ook twitterde Van Ulzen: "In het 1e busje zitten 6 zwarte fascisten. De rest is opgevuld met witte fans uit het vak journaille...". Van Ulzen verwijderde het eerste bericht, maar een aantal Twitteraars had de berichtjes toen al vastgelegd.

Secretaris Joël Heiner laat Omrop Fryslân weten dat er naar aanleiding van de tweets een gesprek is geweest met het bestuurslid. Daar is "in goed overleg" besloten dat Van Ulzen zich terugtrekt uit het bestuur van de VVD in Leeuwarden.

Een woordvoerder van het landelijke partijbestuur laat weten dat Van Ulzen niet is geroyeerd, maar dat hij niet meer actief is voor de VVD. Hij voegt eraan toe dat mensen die dit soort dingen zeggen niet thuishoren bij de partij.

Advertentie via Ster.nl