NOS NieuwsAangepast

Weinig discussie op basisscholen over Zwarte Piet

'Wij willen sinterklaas vieren op de traditionele Nederlandse manier'

Op het merendeel van de basisscholen is weinig discussie geweest over zwarte pieten bij de viering van het sinterklaasfeest. In een onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies zegt 80 procent van 400 basisschooldirecteuren dat het soort piet dat Sinterklaas vergezelt binnen het schoolteam geen punt van discussie is geweest.

Op de scholen waar wel werd gediscussieerd ging dat over de vraag of de kleur van de pieten moest worden aangepast, of de huidige piet voor sommigen kwetsend is en of het schoolteam liever een zwarte piet ziet.

Zwarte pieten op 85 procent scholen

Van de basisscholen die Sinterklaas vieren (96 procent) doet 85 procent dat met zwarte pieten en 71 procent uitsluitend met zwarte pieten. 10 procent kiest uitsluitend voor roetveegpieten. Daarnaast zijn er scholen waar ook gekleurde pieten of helemaal geen pieten rondlopen.

Er is een groot verschil tussen de scholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, hun randgemeenten en de scholen daarbuiten. In de drie grote steden en de randgemeenten lopen op 17 procent van de basisscholen zwarte pieten rond, in de rest van het land is dat op 89 procent van de basisscholen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl