NOS NieuwsAangepast

130 bekentenissen in zaak-Palme

Een kwart eeuw na de moord op premier Olof Palme hebben 130 mensen een bekentenis afgelegd, maar de Zweedse politie is nog geen stap dichter bij de oplossing. Dat zegt de leider van het onderzoek, Stig Edqvist. Op 28 februari van dit jaar is de moord 25 jaar geleden.

Volgens Edqvist is het onderzoek inmiddels waarschijnlijk groter dan dat van de moord op John F. Kennedy of de Lockerbie-aanslag. In de politiearchieven staat 225 meter aan dossiers over de moord. Dagelijks komen er nog twee of drie tips binnen bij het driekoppige team dat de moord nog altijd onderzoekt.

Vijf jaar geleden was er ruim 50 miljoen euro uitgegeven, meer recente cijfers zijn niet beschikbaar.

Geen bescherming

Olof Palme was op 28 februari 1986 onderweg naar huis na een bioscoopbezoek, toen hij door een onbekende man werd doodgeschoten. Zijn vrouw raakte gewond door een kogel. Palme was op dat moment onbeschermd, omdat hij zijn lijfwachten de avond vrij had gegeven.

De linkse Palme had onder meer felle kritiek op de Amerikaanse buitenlandpolitiek en de apartheid in Zuid-Afrika. Hij werd daarom bedreigd, maar weigerde extra bescherming.

Niet verjaard

Slechts een persoon is ooit voor de rechter gekomen voor de moord, een 42-jarige drugsverslaafde die voldeed aan het signalement van de dader. Hij werd echter in hoger beroep vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De man overleed in 2004.

Tot voor kort verjaarden in Zweden ernstige misdrijven na 25 jaar. Omdat een nieuwe wet die termijn heeft afgeschaft, zal het Palme-onderzoek nog jaren kunnen voortduren. "Pas als er helemaal niets meer te onderzoeken is, stoppen we. En dat punt hebben we nog niet bereikt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl